Nemzetközi gazdaság

Izraeli miniszterelnök: megsemmisítettük a Hamász-alakulatok kétharmadát

Az izraeli miniszterelnök szerint a katonák nem haltak meg hiába. Ígéretet tett arra, hogy a harcok addig folytatódnak, amíg a Hamász vereséget nem szenved.

Izrael már megsemmisítette a Hamász harcoló alakulatainak mintegy kétharmadát, a teljes gázai győzelem után pedig a másik izraeli palesztin terület, Ciszjordánia felett is teljesen át kell vennie a katonai ellenőrzést – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Koehler welcomes Netanjahu in Berlin
Netanjahu szerint jól állnak a háborúban.
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A kormányfő elmondása szerint a harcok két szakaszban folynak: az első fázisban, amelynek célja a Hamász szervezet 24 harci alakulatának a megsemmisítése, eddig 16 vagy 17 egységet sikerült kiiktatni az izraeli erőknek.

Ezután következik a terület megtisztítása a fegyveresektől. Az első művelet rendszerint rövidebb, a második hosszabb ideig tart

– mondta.

Netanjahu egy elesett izraeli katona fényképét a magasba tartva hangsúlyozta: a katonák nem haltak meg hiába, és ígéretet tett arra, hogy a harcok addig folytatódnak, amíg a Hamász vereséget nem szenved, és a gázai túszok ki nem szabadulnak. A győzelem kivívása még hónapokig eltart, de eltökéltek vagyunk – szögezte le.

A gázai háború utáni lehetséges forgatókönyvekre kitérve Netanjahu hangsúlyozta: a belátható jövőben bármilyen megoldásnak magában kell foglalnia az izraeli katonai ellenőrzést Ciszjordánia egésze felett, ami kizárja a palesztin állam szuverenitását, ezt el kell fogadni.

Netanjahu felidézte, hogy az amerikai tisztségviselőkkel folytatott megbeszéléseken elhárította azokat a kísérleteket, amelyek Izrael biztonságát fenyegető víziókat feszegettek. Izrael miniszterelnökének képesnek kell lennie arra, hogy szükség esetén nemet mondjon, még a legjobb barátainknak is – fogalmazott.  

Minden olyan területről, ahonnan kivonulunk, terrort kapunk a nyakunkba, szörnyű terrort – mondta, hozzáfűzve, hogy ez történt Dél-Libanonban, a Gázai övezetben és Ciszjordánia egyes részein is, utóbbi kontroll alatt tartása ezért olyan fontos.

Régóta várt segélyszállítmány érkezett a Gázai övezetbe, másfél hónapig álltak a teherautók

A december elején megkötött, rövid tűzszünet óta nem érkezett segélyszállítmány a Gázai övezetbe, most viszont sikerült megállapodnia Izraelnek és a Hamásznak. A szállítmányok elsősorban orvosi eszközöket és élelmet tartalmaznak.

Benjámin Netanjahu már többször is visszautasította a tűzszüneti felszólításokat, és kijelentette: Izrael a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet teljes vereségéig és az októberben a Hamász és egyéb fegyveres szervezetek által elhurcolt túszok kiszabadításáig nem hagy fel a harccal.

Izraeli adatok szerint a Hamász október 7-i meglepetésszerű támadása során elrabolt 250 emberből 136-an vannak még fogságban, nagyjából egyharmaduk krónikus beteg és gyógyszerekre van szüksége.

Az izraeli műveletekben már 24 620, a Gázai övezetben élő ember vesztette életét, és a térségben súlyos humanitárius válság alakult ki.


 

sajtótájékoztató miniszterelnök Hamász Benjámin Netanjahu
Kapcsolódó cikkek