Közélet

Az izraeli háború 88. napja – megölték a Hamász egyik vezetőjét

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy megölte a Hamász erőinek egyik parancsnokát. Több mint 21 ezer palesztin vesztette életét az izraeli csapásokban Gázában. Friss hírek az izraeli–Hamász háborúról.

Az izraeli hadsereg (IDF) állítja, hogy az éjszaka folyamán megölt négy palesztin fegyverest a ciszjordániai Azzun városában. Az izraeli hadsereg a közösségi médiában közzétett bejegyzésében azt írta, hogy fegyveres palesztinok egy épületből megtámadták a katonákat, a tűzváltásban azonban megölték a fegyvereseket. Az IDF közlése szerint több fegyvert lefoglaltak a lövöldözés után. 

A tűzváltásban egy izraeli katona is megsérült.

Fotó: Ariel Schalit

A The Guardian összefoglalója szerint az IDF legalább öt másik ciszjordániai városban is razziát hajt végre, köztük a jenini menekülttáborban és Jerikó városában. Több mint 300 palesztint öltek meg az IDF és az izraeli telepesek Ciszjordániában az október 7-i Izrael elleni támadás óta. 

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy megölte Adil Mismah-t, a Hamász elit Nukhba erőinek regionális parancsnokát Deir al-Balah központi városában. Az Izraeli Védelmi Erők szerint Mismah részt vett a Hamász október 7-i Izrael elleni támadásában. 

A gázai egészségügyi minisztérium hétfőn közölte, hogy összesen 21 978 palesztin vesztette életét és 56 697-en megsérültek az izraeli csapásokban Gázában október 7. óta. Az adatok szerint 156 palesztin halt meg és 246 sebesült meg az elmúlt 24 órában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ron Dermerrel, az izraeli kormány stratégiai ügyekért felelős miniszterével egyeztetett hétfőn telefonon. Ezt a magyar tárcavezető közölte a Facebook-oldalán. A miniszter beszámolt róla, hogy Ron Dermer megerősítette a médiában napvilágot látott értesülést, amely szerint 

 

 

20:56

Az izraeliek alig több mint tizede szeretné Netanjahut elnöknek a háború után

Annak ellenére, hogy az emberek nagy része nem szeretné, ha Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke maradna, még sokan támogatják a palesztin terrorszervezet fegyvereseinek leverésére irányuló stratégiáját – derült ki egy Reuters által szemlézett közvélemény-kutatásból.

A lap emlékeztetett: Netanjahu megígérte, hogy szétzúzza a Hamászt az október 7-i izraeli terrortámadás után, amelyben az erőszakos fegyveresek 1200 embert öltek meg, és 240-et hurcoltak el Gázába. Az izraeli erők csaknem három hónapos megtorló offenzívájuk során Gáza nagy részét szétbombázták.

Netanjahu kijelentette:

az agresszív katonai nyomás azért létfontosságú, hogy a Gázában tartott 129 túszt vissza tudják kapni.

 

20:55

Elkaszálta az izraeli igazságügyi reformot az ország legfelsőbb bírósága

Az izraeli legfelsőbb bíróság elkaszálta az ország igazságszolgáltatási rendszerének reformjáról szóló, sokat vitatott törvényt, melyet Benjamin Netanjahu kormánya fogadott el, erőteljesen megosztva ezzel az izraeli társadalmat.

A törvény a kormány azon szélesebb törekvésének volt a része, mely a bíróságokat a végrehajtó hatalom alá rendelte volna és mely hónapokon keresztül tömegtüntetések sorozatát váltotta ki az országban, egészen addig, amíg a Hamász október 7-i támadása felül nem írt mindent az országban.

10:34

Már csak egy hajszálon múlik a fegyveres konfliktus kiterjesztése

Izraeli repülőgépek és tankok egyik napról a másikra fokozták a csapásokat Gáza déli részén, a palesztinok lakta övezetben eddig több ezren halhattak meg, és 2,3 millió ember került humanitáriuskatasztrófa-helyzetbe. Egy izraeli tisztviselő hétfőn közölte, hogy a hadsereg még ebben a hónapban átcsoportosítja az erőit Gázában, és áttérnek egy több hónapig tartó műveletre – írja a Reuters. 

Az izraeli tisztviselő azt mondta, hogy a létszámcsökkentés lehetővé tenné néhány tartalékos számára, hogy visszatérjen a polgári életbe, megerősítve Izrael háború sújtotta gazdaságát, és egységeket szabadítson fel arra az esetre, ha északon egy szélesebb konfliktus alakulna ki a libanoni Irán által támogatott Hezbollah-val. Egy amerikai tisztviselő szerint a döntés azt jelzi, hogy a palesztin enklávé északi részén alacsonyabb intenzitású műveletekre kell áttérni. 

Washington sürgette Izraelt, hogy csökkentse katonai műveleteinek intenzitását, a tűzszünetet többen is szorgalmazták nemzetközi szinten.

A lakosok azonban azt mondták, hogy az izraeli repülőgépek és tankok fokozták a Gáza déli részén fekvő Hán Júnisz keleti és északi területeinek bombázását.

09:18

Irán is hadihajót küldött a Vörös-tengerre

Miután az amerikai haditengerészet megsemmisített három húszi hajót, Irán is hadihajót küldött a Vörös-tengerre, így a világ egyik legfontosabb tengeri útvonalánál ismét nő a további eszkaláció esélye.

Az iráni állami média szerint az Alborz romboló héfőn hajózott át a Bab-el-Mandeb-szoroson, ami az Ádeni-öblöt és a Vörös-tengert összeköti. Az iráni hadihajó megjelenése a térségben az amerikai akció után egy nappal tovább komplikálja a vízi útvonal helyzetét, melyen a világkereskedelem 12 százaléka halad át. A lépés már csak azért is az amerikai vezetésű nemzetközi művelet elleni kihívásként értelmezhető, mert a jemeni húszik Irán támogatását élvezik – írja a Bloomberg. A húszik Jemen északnyugati részét ellenőrzik, beleértve a fővárost, Szanaát és a vörös-tengeri kikötőt, el-Hudajdát is.

Hamász menekülttábor IDF izraeli hadsereg
Kapcsolódó cikkek