Közélet

Az orosz-ukrán háború 693. napja – Odesszát, Harkivot és Herszont bombázták az oroszok

Húsznál is több civil sebesült meg Ukrajnában az orosz támadások során, többen súlyosan. A Kreml Shahed drónokat is bevetett Odessza támadásánál.

Legalább 17 ember megsebesült a kelet-ukrajnai Harkiv egy lakónegyedét ért orosz rakétatámadásban kedden este – számolt be Oleh Szinehubov, Harkiv megye katonai kormányzója a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson. Hozzátette, hogy két nő súlyosan megsebesült, rajtuk kívül további 12 embert kellett kórházba szállítani.

Aftermath of Russian overnight attack in Odesa
A house is seen damaged in Odesa, Ukraine, on January 1, 2024, after a Russian overnight drone attack that claimed the life of one civilian and injured three others. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Yulii Zozulia / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
orosz-ukrán háború
Az orosz–ukrán háború kitörése óta rendszeresen érik támadások Odesszát.
Fotó: AFP

A jelentés szerint két átalakított S-300-as légvédelmi rakéta csapódott be a metropolisz központjában. Ilyen átalakított fegyvereket az orosz erők már korábban is bevetettek. Ihor Terehov, Harkiv polgármestere hangsúlyozta, hogy a rakéták olyan helyre csapódtak be, ahol katonai létesítmények nem voltak, viszont számos lakóépület állt. Az ukrán mentőszolgálat a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson arról számolt be, hogy az egyik rakéta egy olyan háromemeletes épületet talált el, amely korábban egy egészségügyi központnak adott otthont. Két házban tűz is keletkezett.

Terehov közlése szerint legkevesebb tíz ház szenvedett károkat. Mint írta: a mentőcsapatok a helyszínen dolgoznak. Harkiv ellen az orosz erők gyakran indítanak rakétatámadásokat, amelyek számos polgári áldozattal járnak, ugyanakkor az orosz védelmi minisztérium minden alkalommal hangsúlyozza, hogy csak katonai célpontokra lőnek.

Nem Harkiv volt az egyetlen, amelyet súlyos orosz támadás ért az elmúlt 24 órában – írta a The Kyiv Independent. A regionális hatóságok beszámolói szerint összesen legkevesebb 23 ember sérült meg Odessza, Harkiv és Herszon területén. Odesszában helyi idő szerint hajnali 2 óra 15 perc körül volt nagyobb dróntámadás, amelyben lakóházak rongálódtak meg, és három ember megsérült. Oleh Kiper, az Odesszai terület kormányzója elmondta, hogy egy 62 éves férfi, egy 69 éves és egy 29 éves nő kapott orvosi ellátást, és 130 személyt evakuálni kellett egy megrongálódott épületből. Az Unian ukrán hírügynökség értesülése szerint a támadást iráni gyártmányú Shahed drónokkal hajtották végre.

 

21:35

Zelenszkij: Putyin a NATO elleni háborúra készül

Az Ukrajnának szánt nyugati támogatások további késlekedése hatalmas válságot fog előidézni Európában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint. Hozzátette, hogy hazája folytatni fogja a harcot, ám pénzügyi segítség nélkül Oroszország képes lehet Ukrajna meghódítására.

A Világgazdasági Fórumon (WEF) újságíróknak nyilatkozó Zelenszkij szerint amint Oroszország elfoglalta Ukrajnát, háborúba kezd a NATO-val.

16:49

A vörös-tengeri válság is terítékre került Davosban, Zelenszkij még több szankciót követelt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szigorúbb, az atomipart is érintő szankciókat sürgetett Oroszországgal szemben. A legnagyobb amerikai bank elnöke kijelentette: a pénzintézetek közül egyedüliként terveznek munkaerő-bővítését idén. A vörös-tengeri válságról is beszélt az egyik érintett vállalat vezérigazgatója.

16:48

Földindulás Ukrajnában: Zelenszkij tisztogatásba kezd és leváltja az ukrán hadsereg főparancsnokát

Nem megerősített, de hitelt érdemlő hírek szerint az ukrán elnök megbuktatja az ukrán fegyveres erők fejét. Kettejük rivalizálása mögött hatalmi harc húzódhat meg.

13:37

Kemény választ adhat Moszkva a kémrepülője lelövése miatt

Az ukrán hadsereg a napokban két rendkívül értékes orosz katonai gépet semmisített meg. Kijev szerint Moszkva már dolgozik a válaszcsapás mestertervén.

13:22

Több mint egy tucat orosz drónt semmisített meg az ukrán légvédelem

Az ukrán légierő közölte, hogy Oroszország szerdára virradó éjszaka újabb dróntámadást indított a dél-ukrajnai Odessza ellen. A kikötőváros elleni támadásban többen is megsérültek. Az éjszakai orosz támadássorozat északkelet- és dél-ukrajnai célpontok ellen irányult.

11:40

Rendkívüli ülést tartott Ukrajna támogatásának ügyében Joe Biden

Ukrajna már többször is kérte a segélyek további folyósítását az Egyesült Államoktól. Washingtonban még nem született döntés erről, a demokraták és a republikánusok álláspontja alig közeledett egymáshoz.

11:12

Macron Ukrajnába utazik: fegyverszállítmányt ad át Kijevnek

08:26

Nyolcezernél is többen érkeztek kedden Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 4052-en léptek be Magyarországra kedden, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4265-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte szerda reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 51 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

orosz-ukrán háború Odessza Harkiv dróntámadás
Kapcsolódó cikkek