Közélet

Az orosz-ukrán háború 707. napja – A CIA-főnök szerint történelmi hiba lenne az Ukrajnának küldött támogatások leállítása

A kémfőnök szerint relatíve olcsón ér el eredményt Washington az ukránok támogatásával.

Ukrajna nyugati szövetségeseinek továbbra is támogatniuk kell Kijevet William Burns CIA-igazgató szerint, különben történelmi mértékű hibát kockáztatnak.

Az egykori moszkvai nagykövet minderről a Foreign Affairs című lapban kedden megjelent publicisztikájában írt, hozzátéve, hogy az ukránoknak juttatott amerikai segítség a Pentagon költségvetésének kevesebb mint 5 százaléka. 

William Burns
Fotó: Mandel NGAN / AFP

Egy viszonylag szerény befektetés jelentős geopolitikai eredménnyel

– fogalmazott Burns. A CIA-főnök szerint ha komoly lehetőség merül fel a háború tárgyalásos lezárására, úgy Ukrajna a fegyvereknek hála jobb alkupozícióban lehet. 

Ráadásul mindez abban is segíthet, hogy Ukrajna megkezdje az infrastruktúra újjáépítését a hátországban, miközben Oroszország továbbra is jelentős összeget költ a háború folytatására.

Az Egyesült Államok részéről a támogatás megvonása a kritikus pillanatban óriási öngól lenne Burns írása szerint. A CIA-vezér a legújabb amerikai vezető, aki sürgeti a törvényhozást, hogy bólintson rá a támogatások folytatására. Ezt azonban a képviselőházban többséggel bíró republikánusok a bevándorláshoz kötik. Noha a szenátusban a két fél meg is állapodott, az alsóház nem igazán lelkes az alku elfogadása terén.

 

háború William Burns Ukrajna CIA
Kapcsolódó cikkek