Közélet

Az USA tízmillió dolláros vérdíjat tűzött ki a Hamász legfontosabb pénzembereinek fejére

Az Egyesült Államok új módszerekkel kényszerítené térdre a Hamász terrorszervezetet. Vérdíjat tűztek ki öt terrorista fejére, akik a csoport pénzügyi finanszírozását tették lehetővé különböző országokból. Aki információval tud szolgálni az öt férfiről, annak akár 10 millió dollár is ütheti a markát.

Az Egyesült Államok közölte, hogy akár 10 millió dollárt is kész fizetni, ha valaki információval tud szolgálni a Hamász öt finanszírozójáról. Az USA ezzel próbálná ellehetetleníteni, hogy a terrorszervezet pénzhez juthasson.

Fotó: AFP

A vérdíj a következő személyekért jár: Abdelbasit Hamza Elhassan Khair, Amer Kamal Sharif Alshawa, Ahmed Sadu Jahleb, Walid Mohammed Mustafa Jadallah és Muhammad Ahmad 'Abd Al-Dayim Nasrallah. Őket Amerika már korábban terroristának minősítette – írta meg a Reuters.

A vérdíj mellett az USA már négy szankciós csomagot is bejelentett a Hamász szervezet ellen azóta, hogy október 7-én a terroristák behatoltak Izraelbe, és 1200 ember megöltek. Tel-Aviv ezután megtorló háború indított a palesztinok lakta Gázai övezet ellen. Az enklávéban már legalább 22 600-an meghaltak, Gáza pedig romokban hever.

A végsőkig harcol Izrael, de megvannak a tervek, mi lesz a Gázai övezettel a háború után

Izraelnek konkrét ötletei vannak, hogy mi legyen a Gázai övezettel, ha véget ér a háború. A harcok után egy többnemzetiségű haderő veheti át a Gázai övezet újjáépítését, korlátozott palesztin uralom várható. Azt is egyértelművé tették, hogy a harcoknak akkor lesz csak vége, ha sikerül felszámolni a Hamászt.

Abdelbasit Hamza Elhassan Khair, az USA egyik fő célpontja több, a Hamászhoz köthető szudáni céget is irányított. Legalább 20 millió dollárt sikerült átjátszania a terrorista csoportnak az amerikai külügyminisztérium szerint. A vérdíjat érő öt férfi közül hárman (Amer Kamal Sharif Alshawa, Ahmed Sadu Jahleb és Walid Mohammed Mustafa Jadallah) feltételezhetően a Hamász törökországi sejtjében tevékenykednek. Muhammad Ahmad 'Abd Al-Dayim Nasrallah az Hamász iráni kapcsolataival dolgozhat együtt.

Ezek az emberek felelősek azért, hogy a Hamász pénzhez és technológiákhoz jut.

A feladatuk, hogy különböző cégeken keresztül, feltűnés nélkül juttassanak el dollármilliókat a Hamászhoz. Amerika abban bízik, hogy az ő közreműködésük nélkül a terrorszervezet nem fog tudni forrásokhoz jutni, amiből a támadásaikat finanszírozhatnák.

 

Gázai övezet vérdíj Egyesült Államok terrorista Hamász
Kapcsolódó cikkek