Közélet

A végsőkig harcol Izrael, de megvannak a tervek, mi lesz a Gázai övezettel a háború után

Izraelnek konkrét ötletei vannak, hogy mi legyen a Gázai övezettel, ha véget ér a háború. A harcok után egy többnemzetiségű haderő veheti át a Gázai övezet újjáépítését, korlátozott palesztin uralom várható. Azt is egyértelművé tették, hogy a harcoknak akkor lesz csak vége, ha sikerül felszámolni a Hamászt.

Korlátozott palesztin uralom lesz ezen a területen – közölte Joáv Galant izraeli védelmi miniszter. Hozzátette, a Hamász nem fogja többé ellenőrizni Gázát, Izrael pedig megtartja az általános biztonsági ellenőrzéseket.

A harcok után egy többnemzetiségű haderő veheti át a Gázai övezet újjáépítését.
Fotó: AFP

A BBC tudósításából az is kiderült, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter a héten visszatér a régióba. Várhatóan a megszállt Ciszjordánia palesztin tisztségviselőivel és izraeli vezetőkkel fog tárgyalni.

Galant szerint a harcokat követően

egy többnemzetiségű haderő veszi át a Gázai övezet újjáépítését.

Hozzátette: a palesztinok lennének felelősek a terület működtetéséért.

A gázai lakosok palesztinok, ezért ők fognak irányítani, azzal a feltétellel, hogy nem lesznek ellenséges akciók vagy fenyegetések Izrael ellen – hangsúlyozta a miniszter.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormányának néhány szélsőjobboldali tagja azt mondta, hogy a palesztin polgárokat arra kell ösztönözni, hogy elhagyják Gázát, a zsidó telepek újbóli létrehozásával a területen – ezt a javaslatot „szélsőségesként” és „végrehajthatatlanként” utasították el. Netanjahu nyilvánosan nem beszélt arról, hogyan kellene kormányozni Gázát.

Felvetette: a gázai háború még több hónapig tarthat, a cél a Hamász teljes leverése. Galant terve azt is felvázolta, hogy az izraeli hadsereg hogyan kíván továbblépni a gázai háború következő szakaszában.

Moszad-vezető: likvidálni fogják az október 7-i Hamász-támadás minden végrehajtóját

Az izraeli külföldi hírszerző szolgálat, a Moszad vezetője kijelentette, hogy le lesznek vadászva a Hamász tagjai.

Azt mondta, hogy az Izraeli Védelmi Erők célzottabb megközelítést alkalmaznak a Gázai övezet északi részén:

ez rajtaütéseket, alagutak lebontását, valamint légi- és földi csapásokat jelent.

Délen pedig az izraeli hadsereg továbbra is megpróbálja felkutatni a Hamász vezetőit és kimenteni az izraeli túszokat – emelte ki.

 

Gázai-övezet gáza palesztin Izrael háború
Kapcsolódó cikkek