Közélet

Előrejelezhetővé vált a súlyos lefolyású koronavírus

Egy friss kutatás szerint pontos prognózis adható azzal kapcsolatban, hogy mekkora problémát okozhat a betegség. A most kapott eredményeket a jövőben hasznosíthatják majd a magyar kutatók.

A koronavírussal kapcsolatos, most lezárult kutatás adatai lehetővé teszik a fertőzés okozta krónikus, súlyos állapotok kialakulásának előrejelzését – közölte hétfőn a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

Coronavirus,Disease,Covid-19,Infection,Medical,Illustration.,China,Pathogen,Respiratory,Influenza
koronavírus-járvány, Covid-19
Új kutatási eredmények születtek a Covid–19 kapcsán. Fotó: Shutterstock

A pécsi egyetem szakemberei a Szegedi Tudományegyetemmel, az AdWare Research Kft.-vel és a Cortex CPS Kft.-vel közösen dolgoztak a projektben azon, hogy a Covid–19-fertőzést követő post-Covid tüneteit megismerjék. A hatvan beteg bevonásával elvégzett kutatás eredményei alapján

a betegség akut fertőzése idején gyűjtött molekuláris adatokból előre jelezhető a krónikus, súlyos állapotok kialakulásának esélye.

A most megszerzett tapasztalatok segítségével a későbbiekben minden korábbinál hatékonyabban tudják segíteni a hazai kutatókat kutatási kezdeményezéseik megvalósításában is – zárult a PTE közleménye.  

Belehaltak, belerokkantak: óriási pénzre perelik a Covid-vakcina gyártóját

Többtucatnyian perelték be a brit-svéd AstraZenecát, azt állítva, hogy belerokkantak a vállalat Covid-oltásába. A cég vakcinájának egyik mellékhatása olyan súlyos, hogy abba a betegek húszszázalékos eséllyel belehalnak. A világtörténelem egyik legnagyobb egészségügyi pere kezdődhet Nagy-Britanniában.

 

Pécsi Tudományegyetem koronavírus-járvány Covid-19 betegség előrejelzés
Kapcsolódó cikkek