Közélet

Hamarosan élőben jelentkezik Szijjártó Péter: újabb euró milliárdokat akar az EU az ukrajnai fegyverszállításokra

Az idei évben hétfőn ülésezik először az EU Külügyminiszteri Tanácsa. A napirenden a két súlyos biztonsági kihívás: az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus lesz.

„Újabb ötmilliárd euró évente az ukrajnai fegyverszállításokra? Kőkemény vita lesz most is! Az ülésről élőben jelentkezünk majd (…)” – írta Szijjártó Péter a Facebook-oldalára.

Szijjártó Péter
Fotó: Király Márton / Szijjártó Péter, Facebook

A miniszter korábban szintén a Facebookon közölte, hogy az idei évben hétfőn ülésezik először az EU Külügyminiszteri Tanácsa. A napirenden a két súlyos biztonsági kihívás: az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus lesz. „Kemény vita lesz, mert Brüsszelben sajnos újra leporolták azt a háborúpárti javaslatot, mely szerint 

hosszú évekre el kellene köteleződni az Ukrajnának szánt fegyverszállítások mellett, évente – egyelőre – ötmilliárd (!) euróért”

– írta.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy hiába új az év, „a háborús pszichózis a régi (…) Holott az elmúlt napok-hetek ismételten bizonyították, hogy ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren, csak egyre nő a halottak száma és a rombolás mértéke”. Hozzátette, hogy minél tovább tart a háború, annál súlyosabbak lesznek a veszteségek, a politikus szerint, ha minden jól megy, akkor a térségből érkező miniszterekkel együtt meg lehet vitatni a közel-keleti helyzetet. „Remélem, előbb-utóbb, de inkább előbb eljutunk oda, hogy mindenki megérti: a terrorellenes műveletek sikere nemcsak izraeli, hanem globális érdek is. El kell érni, hogy sehol a világon, soha többet ne fordulhasson elő olyan terrortámadás, mint ami Izraelt érte október elején” – fejtette ki. 

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó egy interjújában arról beszélt, hogy 

Podoljak hangsúlyozta: csak egyetlen forgatókönyv létezik, amely szerint Ukrajnát a legjobb fegyverekkel kell ellátni, hogy a lehető legjobban megerősödjön, mivel az orosz erők hosszú frontvonalon, több irányból támadják Ukrajnát, és országa ezeket a támadásokat igyekszik kivédeni. 

Tavaszig az egymillió lövedéket tud szállítani Ukrajnának – jelentette be Thierry Breton, a belső piacért és a védelmi iparért felelős európai biztos pénteken. „Március–április végére egymillió darab lőszert tudunk gyártani Európában, ráadásul ez év végéig további egy-másfél milliót” – mondta az európai biztos Kaja Kallas észt miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján, Tallinnban.

 

ukrajna fegyverszállítás Szijjártó Péter EU
Kapcsolódó cikkek