Közélet

Izrael állítja: a Hamász Európában akart terrorakciót végrehajtani

A Moszad azonosított egy állítólag a Hamásszal kapcsolatban álló személyt Svédországban.

Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy meg akarta támadni az izraeli nagykövetséget Svédországban. A svéd külügy még nem kommentálta a Moszad értesülését, csak annyit közöltek, hogy elkötelezettek a bécsi egyezménynek a külképviseletek védelmére vonatkozó előírásai betartása mellett – írja a Portfolio a Reutersre hivatkozva.

Flag,Of,Europe,Perforated,With,Bullet,Holes,Texture
Fotó: mkarco

A Moszad közleménye szerint 

egy nemzetközi vizsgálat olyan bizonyítékokat tárt fel, amelyek arra utalnak, hogy az állítólagos Hamász-hálózat egy libanoni parancsnoki központ utasításai alapján cselekedett.

 A hálózat tervei között szerepelt 

a svédországi izraeli nagykövetség elleni támadás, siklóernyők beszerzése és európai bűnözők mozgósítása.

A terrorszervezet korábban siklóernyősöket is bevetett az Izrael elleni október 7-i meglepetésszerű támadása során.

Korábban a Világgazdaság beszámolt arról, hogy az izraeli külföldi hírszerző szolgálat, a Moszad vezetője kijelentette, hogy le lesznek vadászva a Hamász tagjai.

„Ma is egy háború kellős közepén vagyunk. A Moszadnak ma is, akárcsak ötven évvel ezelőtt, el kell számoltatnia azokat a gyilkosokat, akik most október 7-én a Gázai övezetből megtámadták a dél-izraeli településeket, 

de a támadás kitervelőit és az irányító parancsnokokat is” – mondta David Barnea a Moszad egykori vezetőjének, Cvi Zamírnak a temetésén.

 

Európa terrorakció Hamász
Kapcsolódó cikkek