Közélet

Jens Stoltenberg: Svédország hónapokon belül csatlakozhat a NATO-hoz

Svédország és Finnország felhagyott a több évtizedes semlegességével, de Stockholmnak még várnia kell ahhoz, hogy a NATO tagja lehessen – a katonai szervezet főtitkára szerint viszont már nem sokáig.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra számít, hogy 2024-ben lezárul Svédország csatlakozása a szövetséghez. A dpa német hírügynökségnek adott újévi interjúban a főtitkár kijelentette: bízik benne, hogy legkésőbb a szervezet júliusi csúcstalálkozóján Svédország az észak-atlanti szövetség 32. tagállama lesz.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg szerint legkésőbb júliusban csatlakozik Svédország a NATO-hoz.
Fotó: FEDERICO GAMBARINI / AFP

A svédek teljesítették a Törökországnak tett ígéreteiket – mondta Stoltenberg. Jelenleg folynak a tárgyalások az Egyesült Államok és Törökország között F–16-os vadászgépek eladásáról, amely az ankarai kormány további követelése volt. A Politico cikke emlékeztet, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök december végén úgy fogalmazott: nincs „nagy hajlandóság” a magyar képviselők többségében, hogy ratifikálják a svéd kérelmet. A török parlament külügyi bizottsága több hónapos tárgyalást követően december végén mégis jóváhagyta Svédország csatlakozását a NATO-hoz. Stoltenberg szerint Stockholm betartotta Ankarával szemben vállalt kötelezettségeit, és engedményeket tett.

Masszív globális jelenlétet épített ki a de sok ország nem is álmodhat arról, hogy tag legyen

A NATO az utóbbi negyedszázadban kiterjesztette befolyását globálisan, alapszerződése szerint azonban számos országot nem vehet fel tagnak, csak partneri kapcsolatokat építhet ki velük.

 

Svédország Orbán Viktor Törökország NATO NATO-csatlakozás
Kapcsolódó cikkek