Speciális programot dolgoz ki a cseh kormány az országban élő ukrajnai menekültek önkéntes hazatérésének támogatására – közölte hétfőn a CTK hírügynökség. A program tervezetét a kormány sajtóosztálya bocsátotta a hírügynökség rendelkezésére.

Ukrainian Refugees Hand Out Flowers And Thank You Cards For Easter In Dusseldorfa group of  Ukraine refugees hand out some flowers and Thank you cards on the street of Duesseldorf, Germany on April 14, 2022 as part of appreication toward the German public supporting and hosting Ukrain refugees.during the war time. (Photo by Ying Tang/NurPhoto) (Photo by Ying Tang / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A dokumentum szerint a cseh kormány konkrét segítséget nyújtana a hazájukba visszatérni kívánó ukrajnai menekülteknek, s átvállalná a költségek egy részét. Az állam például állná a menetjegyek árát, illetve biztosítaná a menekültek személyes dolgainak a hazaszállítását. A tervezet rövidesen a kormány elé kerül, amely az elfogadás után a szükséges pénzügyi alapot is létrehozza.

A cseh kormány egy évvel meghosszabbítaná az ukrajnai menekülteknek ideiglenes védelmet nyújtó intézkedéscsomagot, mégpedig 2024 márciusától 2025. március végéig.

A tavalyi kormánydöntés alapján az ukrajnai menekültek ideiglenes tartózkodási engedélyt kapnak, amely feljogosítja őket a cseh társadalom- és egészségbiztosítási rendszer igénybevételére, a gyerekek iskolába járhatnak, a felnőttek pedig szabadon munkát vállalhatnak. A menekültek bizonyos ideig havi több ezer koronás pénzügyi támogatást is kapnak.

Ukrajna tavaly februári megtámadása óta több mint félmillió ukrajnai menekült érkezett Csehországba. A prágai belügyminisztérium kimutatása szerint közülük augusztus elején még 360 900-an tartózkodtak Csehországban, többségükben nők és gyerekek.

Az ENSZ menekültügyi biztosa a közelmúltban felszólította a tagállamokat, hogy erőszakkal ne küldjék vissza Ukrajnába a menekülteket, mert a háború elhúzódására lehet számítani.

A cseh kormánytervezet szerint minden önkéntes alapon történne.

Kifakadtak a csehek: a háború elől menekülő ukránok tömegével mennek haza nyaralni

Szlovákiában is értetlenül állnak az előtt, hogy miért a háború sújtotta országban akarnak pihenni a menekültek.