Nemzetközi gazdaság

Ukránok tízezrei hagyhatják ott Lengyelországot a megszorítások miatt

Az orosz–ukrán háború tavalyi eszkalálódása utáni nagy lengyel–ukrán barátság megtörni látszik. Lengyelország előbb importtilalmat vezetett be több ukrán gabonatermékre, a napokban pedig a kormány belengette, hogy jövőre kevesebb támogatást ad a területére menekült egymillió ukránnak. A háttérben az őszi parlamenti választás állhat.

Korábban Lengyelország Ukrajna egyik leglelkesebb támogatója volt: pénzügyi és katonai segéllyel is támogatta az orosz invázió ellen küzdő országot. Az októberi lengyel választások közeledtével azonban alábbhagyott a lelkesedés. 

KRAKOW, POLAND - AUGUST 24: A group of Polish nationalists standing in opposition to the Ukraine Independence March on the Main Square on August 24, 2023 in Krakow, Poland.On August 24, the anniversary of the adoption of the Declaration of Independence of Ukraine, the Independence Day of Ukraine is celebrated. On this occasion, a march passed through the streets of Krakow. The event was attended by Wiaczeslaw Wojnarowskyj, Consul General of Ukraine in Krakow. (Photo by Klaudia Radecka/NurPhoto) (Photo by Klaudia Radecka / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A jobboldali lengyel kormánypárt az ukrán menekültek befogadása és támogatása ellen tiltakozó szélsőjobboldallal is kész lepaktálni.
Fotó: Klaudia Radecka / AFP

Egyrészt a lengyelek – a magyarokkal és a szlovákokkal együtt – egyoldalúan meghosszabbították az importtilalmát az ukrán gabonatermékek egy részére, hogy védjék a saját piacukat. Másrészt a kormány belengette, hogy jövőre valószínűleg csökkenti az országba menekült egymillió ukrán támogatását. 

Változtatnak a munkavállalási engedélyek kiadásán, az oktatáshoz való ingyenes hozzáférésen, az egészségügyi és családi ellátások feltételei is szigorodnak, és a keretet is várhatóan megkurtítják.

Piotr Muller kormányszóvivő a Polsat televíziónak elmondta, hogy a Jog és Igazságosság pártja a fenti rendelkezéseket nem hosszabbítaná meg jövőre – vette észre a Bloomberg. Mivel egymillió emberről, zömében a kisgyermekes családokról van szó, aligha elképzelhető, hogy ilyen súlyos lépést valóban meghoznának. 

Muller az Independentnek már „csak” a segélyek csökkentéséről beszélt – ha megnyerik a választásokat. Azt viszont jó néven vennék, ha az ukrán menekültek egy része a szigorítások miatt továbbállna, és a bőségesebb támogatást nyújtó nyugat-, illetve észak-európai országba települnének át.

Anna Schmidt család- és szociálpolitikai miniszterhelyettes összesítése szerint májusig 2,4 milliárd zlotyt (200 milliárd forint) gyermektámogatást nyújtottak a háború elől oda menekült ukrán családoknak.

A támogatások lehetséges csökkentése egybevág a lengyel nép akaratával. 

Egyrészt nacionalisták tüntettek a menekült ukránok bőséges támogatása ellen, másrészt az októberi választáson újrázni akaró kormánynál az is megnyomhatta a vészcsengőt, hogy egy nyári kutatás szerint fogy a lengyelek jóindulata az ott tartózkodó menekültekkel szemben. Szeptember elejétől például kiadják Ukrajnának az ott bujkáló hadköteles férfiakat.

Ukrajna a gabonakorlátozások miatt beperel három országot – köztük Magyarországot is

Magyarország, Lengyelország és Szlovákia az EU-s döntés ellenére is korlátozza az ukrán gabona behozatalát. Ukrajna jogi útra tereli a vitát.

 

ukrán menekültek orosz-ukrán háború segély Lengyelország menekültek
Kapcsolódó cikkek