Hollandia tavaly 250 marokkói illegális bevándorlót toloncolt vissza hazájába a Rabattal megkötött egyezmény alapján – közölte a De Telegraaf napilapnak adott hétfői nyilatkozatában Eric van der Burg igazságügyi és belbiztonsági államtitkár, hozzátéve, hogy a korábbinál szigorúbb megállapodás sikeresnek bizonyult.

marokkó
Eric van der Burg igazságügyi és belbiztonsági államtitkár sikeresen újjáépítette a kapcsolatot Marokkóval.
Fotó: Phil Nijhuis / ANP MAG / ANP via AFP

A menekültügyi hatóságok statisztikái szerint ez tíz éve a legnagyobb szám. Az államtitkár elmondta, hogy a kitoloncolási listán további mintegy hétszáz marokkói állampolgár szerepel, miután tavaly az észak-afrikai országból mintegy ezren kértek menekültstátust Hollandiától.

A holland–marokkói kapcsolatok megromlottak, miután a holland kormány 2018-ban bírálta az észak-marokkói Rif-hegységben kirobbant politikai tiltakozó mozgalom elnyomását. A marokkói kormány válaszul felfüggesztette a Hollandiából kitoloncolni szándékozott illegális marokkói bevándorlók visszafogadását. A De Telegraaf szerint a holland kormány az elmúlt években sokat fektetett a két ország közötti kapcsolatok javításába. A felek megegyeztek, hogy Hága kevesebbet szólal meg a marokkói belügyekről, amíg Rabat visszafogadja az illegális bevándorlókat.

Van der Burgnak tavaly sikerült megállapodnia a marokkói belügyminiszterrel szigorúbb menekültügyi szabályokról.

Az államtitkár nyilatkozatában felhívta a figyelmet, hogy bár a megállapodás sikeresnek bizonyult, több újonnan érkező marokkói bevándorló a szigorított szabályok tudatában, a kitoloncolás elkerülése érdekében már azelőtt elrejtőzött az országban, hogy kérelmét elutasították volna. „Tisztában vannak vele, hogy itt nem maradhatnak, és hogy őrizetbe veszik őket, ha elutasítják a kérelmüket” – mondta Eric van der Burg.

Hollandia: befelé fordítják a híresen nyitott országot a problémák

Az elmúlt húsz év kormányai inkább vállalatként, mintsem társadalomként irányították az országot. Hollandia most változást követel ebben is.