Közélet

Túszokról adhat tájékoztatást a Hamász, de nem kizárt, hogy csak propagandáról van szó – videó

Több izraeli újság is beszámolt egy, a Hamász által hétvégén közzétett videóról, amelyben három túszt mutatnak be. A terrorszervezet azt az ígérte tette, hogy hétfőn új információt osztanak meg a túszokról, de sokak szerint elképzelhető, hogy csak propagandáról van szó és a túszok már nincsenek életben.

Az izraeli hadsereg (IDF) több gázai célpontot bombázott a terület északi, középső és déli részén, mielőtt a Hamász várhatóan bejelenti három túszul ejtett izraeli sorsát, akiket egy hétvégén közzétett videóban mutattak be – számol be róla a Reuters. 

Palestinians,Supporters,Of,Hamas,Attend,An,Anti-israel,Rally,In,The
Palestinians supporters of Hamas attend an anti-Israel rally in the presence of Yahya Sinwar, leader of Hamas in the Gaza Strip, in Gaza City, on May 25, 2021. Photo by Abed Rahim Khatib
Fotó: Shutterstock

A Hamász által közzétett videót sok izraeli média nem tette közzé, az X-en is csak részletei lelhetők fel az alig egy perces anyagnak. Ahogy arra a The Times of Israel is rámutatott

nem lehet tudni, hogy a három túszról készült felvételek hol és mikor készített a Hamász, így elképzelhető, hogy csak propaganda célokból használják fel a róluk készült felvételeket.

Az IDF nem nyilatkozott a videóval kapcsolatban és azóta a Hamász sem adott ki újabb tájékoztatást.

Tizenkét palesztin meghalt, mások pedig megsebesültek egy éjszakai izraeli légicsapásban, amely egy lakóházat érintett Gáza északi részén – közölték egészségügyi tisztviselők. Közlésük szerint izraeli tankok támadásai miatt miatt füstfellegek szállnak Hán Júnisz városa felett. 

A Hamászhoz kötődő palesztin sajtóügynökség, a SAFA heves összecsapásokról számolt be a terrorszervezet fegyveresei és az IDF között Hán Júniszban, míg a Gáza középső részén található Al-Bureij és Al-Maghazi menekülttáborok közelében izraeli harckocsitűzről is beszámoltak. Az Al-Nusseirat menekülttáborban a helyi újságíró, Doaa El-Baz felvételeket mutatott be arról, ami egykor az utca volt, ahol lakott. „Ez az egész környék elpusztult. Egyetlen házat sem kíméltek” – mondta El-Baz a romok előtt állva. 

Az izraeli hadsereg közölte, hogy két palesztin harcost megöltek egy légicsapásban, miközben az fegyvereket szállított Hán Júniszba, és rajtaütést hajtott végre a Hamász egyik parancsnoki központjában.

 

izraeli háború Hán Júnisz Izrael túsz Hamász
Kapcsolódó cikkek