Ismét perel Anders Behring Breivik, mert szerinte a börtönben megsértik az emberi jogait. A 44 éves norvég tömeggyilkos ügyvédje azt követeli, hogy ne szigeteljék el védencét a többi rabtól – írja a Reuters.

Anders Behring Breivik is pictured on the last day of the appeal case in Borgarting Court of Appeal at Telemark prison in Skien, Norway, January 18, 2017. (Photo by Lise AASERUD / NTB Scanpix / AFP) / Norway OUT
Fotó: Lise Aaserud / AFP

A muszlimellenes neonáci Breivik 2011 júliusában a legsúlyosabb támadást követte el Norvégiában

Oslóban gépkocsiba rejtett pokolgéppel nyolc embert ölt meg, majd a baloldali Munkáspárt ifjúsági táborában hatvankilenc embert – többségükben fiatalokat – lőtt agyon. 

A tömeggyilkos 21 éves börtönbüntetését tölti, amely korlátlanul meghosszabbítható, ha továbbra is veszélyt jelent a társadalomra. 2022-ben – tíz évvel a mészárlás után – a bíróság elutasította a feltételes szabadon bocsátási kérelmét. 

Az NTB hírügynökség egy múlt havi látogatáson készült felvételeket mutatott be Breivik cellájáról, ahol egy konyha, egy tévészoba és egy fürdőszoba is található. Három papagájt tarthat házi kedvencként, akik szabadon repülnek a területen – közölte az NTB. 

Breivik ügyvédje az oslói kerületi bírósághoz benyújtott beadványában írta, hogy több mint egy évtizednyi elszigeteltségben „érdemi interakció nélkül” élt az elítélt.

Öngyilkos akar lenni. A depressziója ellen a Prozac nevű gyógyszert szedi, így vészeli át a börtönben töltött napokat

– fogalmazott az ügyvéd.

Az igazságügyi minisztérium szerint Breiviket el kell távolítani az elítéltek többi részétől az általa jelentett folyamatos biztonsági fenyegetés miatt. A bírósági beadványukban azt mondták, hogy a férfi izolálása relatív, mivel az elítélt kommunikálhat az őrökkel, egy pappal, egészségügyi szakemberekkel és egészen a közelmúltig egy külső önkéntessel is, akit azonban többé nem akar látni, illetve két fogvatartottal is találkozik egy órára minden második héten.

A minisztérium szerint a Breivik külvilággal való kapcsolatai feletti ellenőrzést az a kockázat indokolja, hogy a férfi másokat erőszakos cselekmények elkövetésére is ösztönözhet. „Ez konkrétan a szélsőjobboldali körökkel való kapcsolattartásra vonatkozik, beleértve azokat az embereket is, akik a 2011. július 22-i terrorcselekmények következtében kapcsolatot kívántak létesíteni Breivikkel” – közölte az igazságügyi minisztérium.