Közélet

Irán is hadihajót küldött a Vörös-tengerre

A kulcsfontosságú kereskedelmi útvonalon egyre forróbb a helyzet.

Miután az amerikai haditengerészet megsemmisített három húszi hajót, Irán is hadihajót küldött a Vörös-tengerre, így a világ egyik legfontosabb tengeri útvonalánál ismét nő a további eszkaláció esélye.

Az iráni állami média szerint az Alborz romboló héfőn hajózott át a Bab-el-Mandeb-szoroson, ami az Ádeni-öblöt és a Vörös-tengert összeköti. Az iráni hadihajó megjelenése a térségben az amerikai akció után egy nappal tovább komplikálja a vízi útvonal helyzetét, melyen a 12 százaléka halad át. A lépés már csak azért is az amerikai vezetésű nemzetközi művelet elleni kihívásként értelmezhető, mert a jemeni húszik Irán támogatását élvezik – írja a Bloomberg. A húszik Jemen északnyugati részét ellenőrzik, beleértve a fővárost, Szanaát és a vörös-tengeri kikötőt, el-Hudajdát is.

Israel deploys warships in Red SeaRED SEA - NOVEMBER 01: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - 'ISRAEL DEFENSE FORCES (IDF) SPOKESPERSON UNIT / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A view of Israeli warship after the Israeli army has officially announced the deployment of missile ships at the Red Sea on November 01, 2023. Israel Defense Forces / Anadolu (Photo by Israel Defense Forces / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Izrael is küldött hadihajókat a Vörös-tengerre.
Fotó: AFP

Egy húszi delegáció Teheránban iráni tisztviselőkkel találkozott, miután az amerikai haditengerészet a csoport több tagját megölte, amikor azok egy konténerszállító hajóra támadtak. 

A húszik novemberben kezdték meg a térségben közlekedő hajók támadását, állítva, hogy csak az Izraelhez köthető óceánjárók vannak veszélyben. A lázadó csoport ugyanis Izrael Gázában vívott hadműveletei ellen tiltakozik a támadásokkal.

A Pentagon szerint azóta egy konténerszállítót eltérítettek, további tíz ellen pedig több mint száz drón- és rakétatámadást indítottak. A célpontok több mint 35 országhoz köthetők, és sokszor nincs izraeli kapcsolatuk. Mindeddig a húszik kőolajat és cseppfolyósított földgázt szállító tankereket nem vettek célba.

A húszi támadások elleni védekezésül létrehozott Operation Prosperity Guardian keretében az Egyesült Államok mellett további kilenc ország vesz részt a védelmében. Vasárnap amerikai helikopterek és rombolók válaszoltak a Maersk Hangzhou nevű hajójának segélykérésére, miután négy húszi hajóról igyekeztek rá fegyveresek feljutni. A kiérkező helikopterekre lövő motorcsónakokból hármat az amerikaiak elsüllyesztettek.

Ez 24 órán belül a második komolyabb húszi támadás volt, miután Dánia is közölte, hogy egy fregattot küld a Vörös-tengerre. Washington szerint a lázadó csoport támadásai mögött Teherán áll, amit a perzsa állam tagad, igaz, közben arról is beszél, hogy megérti a támadások okát. Irán azt sem tagadja, hogy támogatja a Jemen nemzetközileg elismert kormányát 2014-ben elüldöző húszikat.

 

Vörös-tenger Ádeni-öböl háború húszik Irán
Kapcsolódó cikkek