Közélet

Újabb tízezer ukrán katona kiképzését tervezi Németország

A német haderő korábban már kiképzett tízezer katonát, az oktatás a szélesebb uniós katonai kiképzési misszió keretében történik.

Németország idén további tízezer ukrán katona kiképzését tervezi - jelentette be szerdán Brüsszelben Siemtje Möller német védelmi államtitkár.

Ukraine Contact Group Ramstein
Siemtje Möller: az ukrán katonák oktatása a szélesebb uniós katonai kiképzési misszió keretében történik
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az európai uniós védelmi miniszterek informális találkozóján felszólalva az államtitkár közölte, hogy az ukrán katonák oktatása a szélesebb uniós katonai kiképzési misszió keretében történik. A 2022 novemberében létrehozott európai uniós misszió eredetileg 15 ezer ukrán katona Németországban, Lengyelországban és más uniós országokban történő kiképzésére jött létre. A résztvevők számát később 30 ezerre, majd 40 ezerre emelték. Németország már kiképzett tízezer ukrán katonát. A Bundeswehr szerint a programban 1500 fős német katonai személyzet vett részt.

Az ukrán katonák Patriot légvédelmi rakétarendszerek, Leopard 1 és Leopard 2 harckocsik, továbbá Marder gyalogsági harcjárművek használatát sajátítják el, de részesülnek egészségügyi és katonai oktatásban is.

 

Németország oktatás ukrán katona
Kapcsolódó cikkek