Közélet

Az orosz–ukrán háború 701. napja – Egymásra mutogatnak az országok a lelőtt foglyokat szállító repülőgép ügyében

Nemzetközi vizsgálatot sürget az ukrán elnök az oroszországi Belgorodnál lezuhant orosz katonai repülőgép ügyében, melyen Moszkva szerint ukrán hadifoglyok tucatjai utaztak.

Volodimir Zelenszkij bejelentette, megbízta Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert, hogy adja át Kijev az üggyel kapcsolatos összes információját Ukrajna külföldi partnereinek is, emellett azt vetette Moszkva szemére, hogy játékot űz az ukrán foglyok életével, illetve azok szerettei és az ukrán nép érzéseivel.

Russian military plane crashed in Belgorod region
A város határában zuhant le a gép.
Fotó: Anadolu via AFP

Az Il-76-os gép szerdán, Belgorod térségében zuhant le, mintegy 50 kilométerre az ukrán határtól, az orosz védelmi minisztérium szerint a fedélzetén 65 ukrán hadifogollyal, hatfős személyzettel és 3 fogolykísérővel. Andrej Kartapolov, az orosz parlament alsóháza védelmi bizottságának elnöke azt állította, hogy a repülőgépet három nyugati gyártmányú rakéta találta el. Elmondta, hogy a lelőtt repülőgép mögött haladt egy másik Il-76-os is, a fedélzetén további mintegy 80 ukrán hadifogollyal, de azt a gépet sikerült visszafordítani.

A tárca azt közölte, az ukrán hadsereg lőtte le a gépet, a Kreml pedig kiemelte, hogy a foglyokat éppen fogolycserére szállították volna.

Az ukrán hírszerzés annyit árult el, hogy szerdára valóban tervben volt egy fogolycsere a felek között, ez azonban nem valósult meg.

A korábban megbeszéltek szerint 192 ukrán foglyot cseréltek volna ki ugyanennyi orosz fogolyra.

A kijevi kormány aláhúzta: egyelőre nincs megbízható értesülésük arról, kik és hányan utaztak a gép fedélzetén, az ukrán titkosszolgálatok pedig kiemelték, az ukrán félnek nem jelezték, hogy biztosítsa a légtér azon részét, jóllehet ezt máskor Moszkva megtette.

Amiatt, hogy Ukrajnát nem tájékoztatták arról, milyen szállítóeszközt vesz igénybe az orosz fél, a szándékos akciót sem lehet kizárni, melynek célja a foglyok életének veszélyeztetése volt – közölték az ukrán hatóságok.

 

09:22

Rekordtámogatást kapott tavaly Ukrajna

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) az orosz-ukrán háború kezdete után több mint 3 milliárd eurós finanszírozási programot hirdetett meg Ukrajna számára. A pénzintézet 2023-ban 2,1 milliárd eurót folyósított ukrajnai reálgazdasági programokra.

09:19

Nyolcezernél is többen érkeztek Ukrajnából szerdán

Az ukrán-magyar határszakaszon 3931-en léptek be Magyarországra szerdán, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4604-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte csütörtök reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 39 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

orosz-ukrán háború túsz Volodimir Zelenszkij fogoly
Kapcsolódó cikkek