Közélet

Zelenszkij Kijevbe hívta Trumpot, de van egy csavar

Az ukrán elnök már nem először hívja Kijevbe Trumpot, hogy saját szemével győződjön meg a háborús helyzetről. Most viszont Zelenszkij Trump egy bátor felszólalására reagált, hozzátéve, hogy amennyiben teljesíteni tudja kijelentését, szívesen látják Ukrajnában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevbe hívta az amerikai elnöki választásokon újra induló Donald Trumpot, viszont látogatását egy feltételhez kötötte: szívesen látják, amennyiben Trump korábbi nyilatkozatához hűen 24 órán belül véget tud vetni az orosz–ukrán háborúnak.

Fotó: AFP

Trump korábban azzal dicsekedett, hogy ha most ő lenne az Egyesült Államok elnöke, azonnal véget vethetne a háborúnak. Kijelentését azzal magyarázta, hogy ragaszkodna ahhoz, hogy Zelenszkij és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyezséget kössenek, mivel mindkettőjükkel jó viszonyt ápol – számol be róla a Politico.

Kérem, Donald Trump, tegyen így – meghívom Önt Ukrajnába, Kijevbe

– mondta Zelenszkij péntek este a Channel 4 News brit műsorszolgáltatónak adott interjújában. „Ha meg tudja állítani a háborút 24 óra alatt, akkor szerintem elég lesz Kijevbe jönnie, bármelyik nap, amikor itt vagyok” – folytatta az ukrán elnök, majd hozzátette, hogy ha Trumpnak van „képlete” a háború befejezésére, akkor tudni akarja, mi az.

Zelenszkij már nem először hívja Ukrajnába Trumpot: 2023 novemberében is már Kijevbe hívta, hogy a volt amerikai elnök meggyőződhessen a konfliktus mértékéről. Az ukrán elnök akkor azt mondta, 

mindössze 24 percre lenne szüksége ahhoz, hogy elmagyarázza Trumpnak, hogy ő sem tudja kezelni ezt a háborút.

Zelenszkij Davosban felszólalt a Világgazdasági Fórumon, és megpróbálta eloszlatni a katonai finanszírozás – amelynek nagy része az Egyesült Államokból érkezik Ukrajnába – zuhanásával kapcsolatos félelmeket, arra az esetre ha Trump visszatérne. Azzal érvelt, hogy „egy ember nem tudja megváltoztatni az egész nemzetet”. Trump nemrég toronymagas fölénnyel tarolt a republikánus előválasztás első megmérettetésén, az iowai kaukuszon. A volt elnök a szavazatok több mint felét (51,1 százalékát) szerezte meg a szavazatok 97,4 százalékos feldolgozottságánál, így csak a második helyezett kiléte lehetett kérdéses.

A bankárok különösen bíznak benne, hogy az országnak jó lesz, ha ismét Trump lesz az elnök. Sam Altmanm, az OpenAI vezérigazgatója sem aggódik. „A választás nagy dolog. Hiszem, hogy Amerika rendben lesz, bármi történjen is ezen a választáson” – jelentette ki a vezérigazgató. 

 

kijev ukrajna Donald Trump Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek