Közélet

Fogolycsere: terroristákért cserébe öt túszul ejtett izraeli katonanő térhet haza

Ismét foglyokat cserérlhet Izrael és a Hamász: tizenöt Hamász-tag elengedését ígérte Izrael, ha a terrorszervezet szabadon enged öt foglyul ejtett katonanőt.

Izrael előrébb lépett a túsztárgyalásokban, nagylelkű ajánlatot tett a Hamásznak: öt katonanő elengedését kérik a terrorszervezettől, cserébe pedig háromszor annyi palesztin foglyot adnak át, akiket súlyos terrorizmus vádjával fogtak el és zártak börtönbe.

A Palestinian female prisoner hugs a relative among supporters and relatives after being released from an Israeli jail in exchange for Israeli hostages released by Hamas from the Gaza Strip, in the occupied West Bank on November 28, 2023. Israel's prison authority said that 33 Palestinian prisoners had been released "during the night" under the terms of a truce deal that returned hostages from the Gaza Strip. (Photo by FADEL SENNA / AFP)
Nem tudni pontosan, hány túsz lehet a Hamász fogságában.
Fotó: AFP

Az nem világos, hogy ez az Izrael részéről tett engedmény része volt-e a Párizsban elfogadott és a Hamásznak továbbított új keretjavaslatnak – írja a The Times of Israel. Viszont két jól ismert, de meg nem nevezett izraeli tisztviselő szerint

a Hamásznak tett ajánlat már Jeruzsálem új hozzáállástá mutatja, és hajlandóságot fejez ki a tűzszüneti megállapodással kapcsolatban.

Izrael és a nemzetközi közvetítők a Hamász válaszát várják a legújabb ajánlatra. Joe Biden amerikai elnök szerint Izrael beleegyezett, hogy a ramadán iszlám ünnep alatt tartózkodni fog a katonai cselekményektől Gázában. Biden arról is beszélt, hogy Izrael elveszítheti a nemzetközi támogatást, ha továbbra is a jelenlegihez hasonlóan magas marad a palesztin áldozatok száma.

Az Egyesült Államok szerint körvonalazódik az ideiglenes tűzszünetről és a háborúban álló felek közötti túszalkuról szóló egyezmény a Gázai övezetben. Egyiptomi források szerint a héten további megbeszélésekre kerül sor Dohában, a Hamász és az izraeli delegátusok közötti közvetítők utaznak majd oda, valamint Kairóba.

 

fogolycsere izraeli háború Izrael Hamász
Kapcsolódó cikkek