Palesztin tisztviselők szerint a Hamász iszlamista szervezet nem utasítja el a közvetítők által a héten átadott tűzszüneti javaslatot, ám azt csak akkor hajlandó aláírni, ha biztosítékot kap, hogy az izraeli hadsereg véget vet az offenzívájának a Gázai övezetben – írta a Reuters.

GAZA CITY, GAZA - JANUARY 29: Palestinians groups in Gaza fire rockets to Israel in response to Israeli attacks on Gaza City in Gaza on January 29, 2024. Abed Zagout / Anadolu (Photo by Abed Zagout / ANADOLU / Anadolu via AFP) izrael
Az Izrael által támogatott tűzszünettel véget érhetne a több tízezer áldozatot követelő háború.
Fotó: Abed Zagout / Anadolu / AFP

Katari és egyiptomi közvetítők a héten nyújtották be a Hamásznak az első konkrét javaslatot a konfliktus hosszú távú lezárására, amelyről Izrael és az Egyesült Államok a múlt heti párizsi tárgyalásukon állapodott meg.

A szöveg alapján a béke első, negyvennapos szakaszában a terrorszervezet kiszabadítaná a még mindig fogva tartott túszokat, az izraeli katonákat, valamint az elhunyt fogvatartottak holtestét.

Arra számítunk, hogy a Hamász hajlandó lesz a javaslat elfogadására, ehhez azonban biztosítani kell, hogy Izrael elkötelezi magát a gázai háború befejezése mellett, és teljesen kivonul Gázából

– írta a nevének elhallgatását kérő palesztin tisztségviselő. A Hamász száműzetésben lévő politikai egységének vezetője, Sami Abu Zuhri is hasonlóképpen vélekedett.

Tűzszüneti javaslatot kapott a Hamász, véget érhet a háború

Vasárnap Párizsban ült tárgyalóasztalhoz az Egyesült Államok, Izrael, Katar és Egyiptom, hogy megbeszéljék a Gázai övezetben zajló háború leállítását.

Ha az iszlamista csoport és a zsidó állam teljesíteni tudja a feltételeket, akkor ez lehetne a leghosszabb szünet a két fél között október 7. óta, amikor a Hamász harcosai megtámadták Izraelt, megöltek 1200 embert, és 253 túszt ejtettek foglyul, kirobbantva a háborút, amely szinte teljesen lerombolta a Gázai övezetet, és 27 ezer áldozatot követelt.

A hónapok óta tartó harcok alatt eddig csak egy tűzszünet volt november végén, amely mindössze egy hétig tartott, és a palesztinok ezalatt is több rakétatámadást indítottak Izrael ellen.

A két fél között azonban továbbra is hatalmas a szakadék, ami azt illeti, hogy mi követné a tűzszünetet.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök megfogadta, hogy a „teljes győzelemig” nem vonja ki csapatait, amely szerinte a Hamász felszámolását jelenti. A Hamász pedig csak az izraeli hadsereg teljes kivonulását hajlandó elfogadni, és hosszú távú céljáról, a zsidó állam elpusztításáról sem mond le.

A javaslat komolyságát azonban jelzi, hogy Iszmail Haníje, a Hamász vezetője kijelentette, hogy Kairóba utazik, hogy megvitassa a javaslatot, bár konkrét időpontot még nem közöltek.

Egy izraeli titkosszolgálati dokumentum szerint 190 ENSZ-alkalmazott vehetett részt az október 7-i terrortámadásban

Az izraeli hírszerzés szerint az UNRWA 13 ezer alkalmazottjának közel 10 százaléka valamilyen kapcsolatban állhat a Hamásszal vagy egyéb iszlamista terrorszervezetekkel.