Egy nyilvánosságra hozott izraeli titkosszolgálati jelentés szerint nem kevesebb mint 190 „keményvonalas milicista” lehet az ENSZ alkalmazottai közt, akik részt vehettek a Hamász október 7-i támadásában, amelyben 1200 izraeli állampolgár életét vesztette, 253 embert pedig túszul ejtettek.

MIDEAST-PALESTINIANS-GAZA-DEMOLISHED
Közel kétszáz ENSZ-alkalmazott vehetett részt az Izrael elleni terrortámadásban.
Fotó: AFP

Az izraeli titkosszolgálati jelentés szerint a 190 feltételezett terrorista az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének (UNRWA) dolgozott a támadás során, közülük többen tanárként dolgoztak a háború kirobbanását megelőzően. A jelentés 11 feltételezett terroristának a nevét és az arcmását is nyilvánosságra hozta – írta meg a Reuters.

Egyikük tanársegédként dolgozott és segített fiának egy nő elrablásában, 

másikuk, egy szociális munkás segédkezhetett a Hamász terroristáinak egy halott izraeli katona holttestének Gázába mozgatásában, ugyanakkor fegyverszállítmányok megszervezésével is gyanúsítják.

Egy harmadik UNRWA-alkalmazottat a határmenti település, Beeri lerohanásában tartanak bűnrészesnek, ahol a lakosság egytizede életét vesztette a terrortámadás során, egy negyedik érintett pedig azok közt lehetett, akik az október 7-i sivatagi fesztivál helyszínén részt vettek a 360 halálos áldozatot követelő támadás lebonyolításában.

Mohammad Shtayyeh palesztin miniszterelnök szerint az izraeli akta csupán egy előre eltervelt politikai támadás eszköze, 

amelyen keresztül a zsidó állam elérte, hogy több nyugati ország, élükön az Egyesült Államokkal leállítsa a palesztinokat támogató szervezet anyagi támogatását. A miniszterelnök ezek haladéktalan visszaállítását követeli.

Az izraeli hírszerzés szerint az UNRWA 13 ezer alkalmazottjának közel 10 százaléka valamilyen kapcsolatban állhat a Hamásszal vagy egyéb iszlamista terrorszervezetekkel.

Az első, az UNRWA-t bűnrészességgel vádló izraeli jelentés a múlt hét végén jelent meg, ekkor annyi derült ki, hogy az ENSZ Palesztin Ügynöksége vizsgálatot indított több alkalmazottjával szemben, mert állítólag részt vettek a Hamász október 7-i mészárlásában. A későbbi hírek 12 megvádolt ENSZ-alkalmazottról szóltak, akikkel szemben szigorú büntetések kiszabását ígérte a világszervezet főtitkára.