BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyarok és a csehek miatt nem szankcionálja az EU a ciszjordániai telepeseket

Magyarország szerint most nincs itt az ideje a telepesek szankcionálásának, a csehek szerint pedig a terrorizmus és a telepesek nem említhetők egy lapon.

Az Európai Unió is csatlakozna az erőszakos ciszjordániai telepesek elleni amerikai és brit szankciókhoz, ám ezt diplomáciai források szerint a magyar és a cseh ellenállás miatt nem teheti meg.

Izrael két legfőbb európai szövetségese ugyanis nyilvánvalóvá tette, hogy nem járul hozzá a szankciókhoz. Ugyanakkor elképzelhető, hogy az ellenállás nem végleges, és további, Hamász elleni szankciókért cserébe Budapest és Prága beadja a derekát.

Fotó: AFP

Miközben a nemzetközi figyelem főként a Gázai övezetben zajló háborúra szegeződik, az európai tisztviselők a Ciszjordániában a palesztinok ellen elkövetett atrocitásokat is aggódva figyelik. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia az ügyben már többekkel szemben vezetett be szankciókat.

Decemberben az unió külpolitikai főképviselője, Josep Borrell is jelezte, hogy hasonló intézkedéseket szorgalmaz – írja a Reuters, hozzátéve, hogy ehhez egyhangú döntésre van szükség. 

A javaslat értelmében mintegy tucatnyi emberrel szemben vezetnének be szankciókat, mely többek között az unióba lépést is megtiltaná számukra.

Az október 7-i brutális támadás után az EU már több szankciót bevezetett a Hamásszal szemben, ugyanakkor szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer arról beszélt, hogy a jelenlegi pillanat biztosan nem alkalmas a telepesek szankcionálására. A magyar álláspont szerint az EU-nak most arra kéne fókuszálnia, hogy hogyan segítheti Izraelt a Hamász legyőzésében és a túszok kiszabadításában.

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter pedig azt mondta, hogy hazája nem feltétlenül ellenzi az erőszakot szító telepesek szankcionálását, ám nem szeretné, ha ezeket az intézkedéseket a Hamász elleniekkel együtt fogadnák el. Mint mondta, a terrorcselekmény nem ugyanaz, mint a telepesek által elkövetett erőszak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.