Közélet

Izraeli telepeseket szankcionált Biden

Fogy az amerikai türelem Izraellel szemben, a zsidó állam ciszjordániai ténykedését egyre kevésbé nézik jó szemmel Washingtonban.

Négy izraeli férfi ellen jelentett be szankciókat a Biden-adminisztráció csütörtökön, akik Ciszjordániában követtek el erőszakos cselekedeteket. 

A lépés jelzi Washington növekvő elégedetlenségét Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök politikájával szemben.

Joe Biden amerikai elnök rendeletben teremtette meg a ciszjordániai telepesek szankcionálásának lehetőségét. Ciszjordánia jelenthetné egy esetleges palesztin állam alapját, ám a területet Izrael 1967 óta megszállás alatt tartja, és sok zsidó telepes költözik oda, annak ellenére, hogy az általuk létrehozott településeket a legtöbb állam illegálisnak tartja, amit azonban Izrael vitat.

President Biden Hold A White House Departure
Fotó: AFP

A szankciók értelmében a négy férfi nem kaphat amerikai vízumot, és befagyasztás alá kerül amerikai vagyonuk is. Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó szerint az elnöki rendelet azok szankcionálását teszi lehetővé, akik palesztinokra támadnak, vagy elkobozzák a tulajdonukat.

A Hamász október 7-i támadása és a gázai harcok kezdete óta a telepesek akcióinak száma több mint duplájára nőtt Ciszjordániában – írja a Reuters.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter sürgette Izraelt, hogy vessen véget a telepesek által a civilek ellen elkövetett erőszaknak, és vonja felelősségre az elkövetőit.

Biden a kérdést személyesen is felvetette Netanjáhúnak, miután az amerikai elnök szeretné látni a kétállami megoldáshoz vezető utat a háború után. Netanjáhú, akinek a kormányában szélsőségesen vallásos és jobboldali elemek is helyet kaptak, azonban nem igazán gondolkozik egy palesztin államot is magában foglaló megoldásban.

Az izraeli miniszterelnök hivatala szerint az amerikai lépés szükségtelen volt, hiszen az ország minden törvényszegőt megbüntet. A telepes mozgalomhoz kötődő Vallásos Cionizmus párt elnöke, Bezalel Smotrich pedig a telepesek által elkövetett erőszakról szóló híreszteléseket antiszemita propagandának nevezte, melynek célja az izraeli államiság bemocskolása.

 

Ciszjordánia izraeli háború palesztin telepes
Kapcsolódó cikkek