Közélet

A zaporizzsjai atomerőmű alkalmazottai közül több száz nem hajlandó a Roszatomnak dolgozni

Európa legnagyobb atomerőműve áramot már nem termel, de a fűtőelemek hűtése továbbra is szükséges. Az atomerőmű dolgozói azonban csak akkor léphetnek be a létesítmény területére, ha aláírják a Roszatommal a szerződést.

Mintegy száz dolgozó nem hajlandó munkaszerződést aláírni a Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalattal az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőménél – közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója kedden az RFI francia rádióban.

Az érintetteket az orosz hatóságok a NAÜ információi szerint nem engedik belépni az atomerőmű területére. Grossi elmondta, hogy a szerdai zaporizzsjai látogatásán meg fogja vizsgálni, hogy ez a körülmény hatással van-e az erőmű működésére.

IAEA Director General Grossi travels to Zaporizhzhya Nuclear Power Plant
Az erőmű hat reaktorát már hónapokkal ezelőtt lekapcsolták, de továbbra is fenn kell tartani a nukleáris fűtőanyagok hűtését.
Fotó: AFP

A NAÜ pár napja közölte, hogy  

már nem engedik be az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat munkatársait a létesítmény területére. 

Az erőmű hat reaktorát már hónapokkal ezelőtt lekapcsolták, így azok áramot nem termelnek, de továbbra is fenn kell tartani a nukleáris fűtőanyagok hűtését. Európa legnagyobb atomerőművét az Ukrajnával szembeni invázió kezdete után nem sokkal foglalták el az orosz csapatok, de időről időre azóta is a támadások érik, melyekkel Moszkva és Kijev kölcsönösen egymást vádolja.

Az atomerőműnek valaha 12 ezer dolgozója volt, ám ez a szám mára 2-3 ezer közé apadt. Pillanatnyilag a helyzet stabil, de nagyon-nagyon törékeny ez az egyensúly – hangsúlyozta Grossi az interjúban.

A NAÜ főigazgatója kedden Kijevbe érkezett, és megbeszélést folytatott Herman Haluscsenko ukrán energetikai miniszterrel, és más ukrán tisztségviselőkkel is találkozik majd. Szerdán Zaporizzsjába utazik tovább, és a tervek szerint Moszkvában is látogatást tesz.

 

Rafael Grossi háború Nemzetközi Atomenergia-ügynökség atomerőmű
Kapcsolódó cikkek