Közélet

Az izraeli háború 145. napja – Izrael terroristákkal való szövetkezéssel vádolta meg Oroszországot

Izrael ENSZ-nagykövete, Gilad Erdan azzal vádolta meg Oroszországot az ENSZ Közgyűlésén, hogy elmélyíti kapcsolatait az Irán által támogatott, Izraelt jelenleg is támadó terrorszervezetekkel. Friss hírek az izraeli háborúról.

Oroszország elmélyíti kapcsolatait a destabilizáló globális erőkkel, elsősorban Iránnal – mondta Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete hétfőn az Egyesült Nemzetek Közgyűlésen. „A héten Oroszország vendégül látja a Hamász küldöttségét Moszkvában! Ez nem az első alkalom!” – nyilatkozta Erdan. 

Fotó: AFP

Erdan az orosz–ukrán háború kitörésének második évfordulója kapcsán szólalt fel, és arról beszélt, hogy a Közel-Keleten kívül Oroszországban még az október 7-i támadás után is szívesen látják az olyan terrorszervezeteket, mint a Hamász vagy a húszi dzsihadisták. 

Oroszország befogadja azokat, akik a csecsemők meggyilkolásáért, a nők megerőszakolásáért és a családok élve felgyújtásáért felelősek

– jelentette ki Erdan. Arról is beszélt, hogy a mostani moszkvai találkozó „egy veszélyesebb dolog eredménye”, és hogy Oroszország elmélyíti kapcsolatait a destabilizáló globális erőkkel – írja a The Jerusalem Post.

Irán megerősítette katonai tevékenységét Izrael ellen, támogatja a Hamászt és a Vörös-tengeren fosztogató jemeni húszi lázadókat – ez állhat Teherán és Moszkva erősödő kapcsolatainak hátterében. Erdan a következőket mondta az ENSZ Közgyűlésén: „Nem titok, hogy a Hamász csupán az iráni terrorseregek egyik csápja. A halál és pusztítás hordája magában foglalja a Hezbollahot, a húszikat, a Palesztin Iszlám Dzsihádot és más terrorszervezeteket. Irán finanszírozza, kiképezi, felfegyverzi és irányítja őket.”

Irán látja el Oroszországot azokkal a drónokkal, amelyek ukrán civileket támadnak meg

– hangsúlyozta az ENSZ-nagykövet. Szerinte ez az iráni tengely magában foglalja „a szíriai Aszad-rezsimet, az észak-koreai Kim-rezsimet és a venezuelai Maduro-rezsimet is”. 

Izrael párhuzamot vont Ukrajna orosz inváziója és a Hamász október 7-i támadása között, melynek során több mint 1200 embert öltek meg, és további 253-at ejtettek túszként. „Mindkét ország – Ukrajna és Izrael – harcot vív a túlélésért” – jelentette ki Erdan, hangsúlyozva, hogy Jeruzsálem és Kijev szolidaritásban áll egymással, miközben „a szabad világ megosztottan a pálya szélén áll”.

Erdan azzal vádolja az Egyesült Nemzetek Szervezetét, különösen annak Biztonsági Tanácsát, hogy nem tud felállni mindkét ország védelmére.

„A Biztonsági Tanács megbénult: tehetetlen az erőszakkal szemben, és az egész ENSZ-rendszert túszul ejtik a politikai érdekek” – jelentette ki Erdan. 

Az Izrael és Hamász közötti tűzszünet egyre közelebb lehet. Joe Biden amerikai elnök szerint Izrael beleegyezett, hogy a ramadán iszlám ünnep alatt tartózkodni fog a katonai cselekményektől Gázában. Biden arról is beszélt, hogy Izrael elveszítheti a nemzetközi támogatást, ha továbbra is a jelenlegihez hasonlóan magas marad a palesztin áldozatok száma.

 

16:12

A Hamász és Izrael sem tudja, miből következtet Biden a tűzszünetre

Joe Biden már jövő hétre tűzszünetet remél, ám a Hamász első kommentárjai szerint ez egy elhamarkodott bejelentés volt. Az izraeli miniszterelnök szerint sem reális felvetés most a harcok beszüntetése.
 

10:39

Izrael nem kegyelmez a Hamásznak Askelónban sem

Izrael több Hamász-célpont ellen támadást indított Askelónban. A hadsereg a Gázai övezet több helyszínén razziákat tartott, és újabb fegyverkészleteket foglalt le.

07:31

Nem adják fel a húszik, újabb dróncsapást kellett elhárítani a Vörös-tengeren

A jemeni húszik támadó drónokat indítottak a Vörös-tengerre, hogy újabb csapást mérjenek az ott állomásozó hajókra. Amerikai vadászgépeknek és egy koalíciós hadihajónak sikerült elhárítani a támadást. A húszi fenyegetés miatt továbbra is akadozik a nemzetközi kereskedelem.

A drónokat a húszi lázadók az ellenőrzésük alatt álló jemeni területekről indították, és vörös-tengeri célpontok ellen vetették volna be.

A támadó drónok "közvetlen fenyegetést jelentettek a kereskedelmi hajókra, valamint az amerikai haditengerészetre és a koalíciós hajókra a térségben" – jelentette a CENTCOM szerdai közleményében.

07:28

Katar 10 milliárd eurót fektet a francia gazdaságba a következő években

A katari emírt, Tamim bin Hamad asz-Száni sejket látta vendégül Franciaország. 15 éve most először utazott Katar emírje az országba, ahol a tiszteletére díszvacsorát tartottak. A találkozón a francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron befektetésekről és a gázai konfliktusról tárgyalt az emírrel.

Az Ön országa Franciaország barátja, hűséges és stratégiai partner, akiről Franciaország tudja, hogy a nehéz helyzetekben számíthat rá

– fogalmazott a francia államfő, emlékeztetve a mindkét ország számára fontos védelmi és biztonsági politikára vagy a terrorizmus elleni küzdelemre.

oroszország izraeli háború Izrael ENSZ Hamász
Kapcsolódó cikkek