Közélet

Ramadánra elhallgathatnak a fegyverek Gázában

Joe Biden amerikai elnök szerint egy hónapos tűzszünet jöhet hamarosan Gázában, ezalatt túszok is szabadulhatnak a Hamász fogságából.

Joe Biden amerikai elnök szerint Izrael beleegyezett, hogy a ramadán iszlám ünnep alatt tartózkodni fog a katonai cselekményektől Gázában. Biden arról is beszélt, hogy Izrael elveszítheti a nemzetközi támogatást, ha továbbra is a jelenlegihez hasonlóan magas marad a palesztin civil áldozatok száma.

Pro-Palestinian Rally 'All Out For Gaza' In Edmonton
Fotó: NurPhoto via AFP

A tűzszünet alatt sor kerülhet az elnök szerint túszok szabadon engedésére is. Biden minderről Seth Meyers talk show-jában beszélt, amelyet hétfőn vettek fel, de kedden vetítenek – írja a Reuters. A ramadán március 10-től április 9-ig tart idén.

Biden arról is beszélt, hogy Izrael elkötelezett amellett, hogy menekülőutat biztosítson a Rafahban rekedt civileknek, mielőtt nekilát felszámolni a Hamászt a Gázai övezet legdélebbi városában.

Az elnök a beszélgetésben azt is kifejtette, hogy a felek elviekben megállapodtak a tűzszünetről, ami szerinte Izrael és szomszédai viszonyán is javíthat. 

Biden szerint Szaúd-Arábia készen áll a zsidó állam elismerésére, de hat másik országgal is tárgyalnak a kérdésről, köztük Katarral.

Az ideiglenes tűzszünet ugyan Biden szerint sem vezet azonnal a kétállami megoldáshoz, ám utat nyithat a folyamat előtt, amely egyszerre garantálja Izrael biztonságát és a palesztinok függetlenségét. Ugyanakkor Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kategorikusan elzárkózik a kétállami megoldástól.

A közelgő amerikai elnökválasztás előtt ráadásul Izrael támogatása az amerikai társadalmat is megosztja, és Biden különösen a fiatalok körében veszthet sok szavazót a hadműveletek további támogatásával. 

 

izraeli háború palesztin Izrael Joe Biden tűzszünet
Kapcsolódó cikkek