Közélet

Az orosz-ukrán háború 724. napja – Semmi nem maradt az orosz kézre került Avgyijivkából - videón a rommá lőtt város

Avgyijivkából szombat hajnalban vonultak ki az ukrán csapatok, és csak romokat tudtak maguk után hagyni. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

Avgyijivkából péntekről szombatra virradó éjszaka kivonultak az ukrán erők, a várost négy hónapja ostromolták az oroszok. A bevonuló orosz csapatoknak nem sok mindent hagytak, ugyanis a több hónapos ostrom következtében szinte teljesen megsemmisült a város nagy része. Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnoka azt nyilatkozta, hogy a bekerítés elkerülése, valamint a katonák életének és egészségének megőrzése érdekében úgy döntött, kivonja az ukrán egységeket a városból. A főparancsnok hozzátette, hogy a csapatok „kedvezőbb állásokba” vonulnak vissza.

Traces of war in Ukraine amid Russia-Ukraine war
Avgyijivka nagy része teljesen lakhatatlanná vált a hónapok óta tartó orosz ostrom miatt.
Fotó: Anadolu via AFP

Drónfelvételek megörökítették a bevonuló orosz csapatokat, amint kitűzik zászlójukat a Zenit erődre, ahonnan már korábban kivonultak az ukrán csapatok. Egyes felvételeken látszik, hogy 

még a kivonuló erőket is több támadás érte, és a harmadik rohamdandárnak fedeznie kellett a várost elhagyó katonákat.

Több sajtó, köztük a Daily Mail és az Al-Dzsazíra is közzétett felvételeket az Avgyijivkát elhagyó ukrán csapatokról, valamint a város romos állapotáról. A felvételeken jól látható, hogy a külváros teljesen megsemmisült, vannak területek, ahol csak egy-egy ház főbb falai maradtak állva. A belvárosban sem jobb a helyzet, hiszen a bevonuló oroszok több robbantást is megkíséreltek a távozó ukránok ellen, ezzel tovább rombolva a város infrastruktúráját.

Jurij Butusov ukrán újságíró arról számolt be, hogy

az oroszok szinte mindent lebombáztak, a lakók pedig mind a pincékbe menekültek.

A bemutatott felvételek alapján elmondható, hogy Avgyijivka teljesen kihalt, szellemváros lett belőle. Az oroszoknak azért célja elfoglalni a várost, mert ezzel tudják teljesen bebiztosítani magukat, és irányításuk alá vonni a Donbász vidékét. 

 

20:02

Megállapodás: egy tikos partnercéggel épít lőszergyárat a Rheinmetall Ukrajnában

A német hadiipari vállalat, a Rheinmetall szombaton bejelentette, hogy egy lőszergyár megnyitását tervezi Ukrajnában egy helyi vállalattal partnerségben – írja a Reuters. A tervek szerint a két fél által közösen üzemeltetett lőszergyár közel egymillió 155mm kaliberű lövedéket gyárt majd évente. Arról egyelőre nincs információ, hogy hol épül majd meg az új hadiüzem, ahogy arról sem nyilatkozott a cég, hogy mikor kezdődhet a termelés.    

19:17

Orosz vadászgépeket lőtt le az ukrán légvédelem

A Donyec megyei Avgyijivkából történt kivonulásukat követően új védelmi vonalat építettek ki az ukrán csapatok a várostól nyugatra. Közben Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka a Telegrammon arról adott hírt, hogy az ország keleti részén három orosz vadászgépet – két Szu-34-es vadászbombázót és egy Szu-35-ös vadászrepülőgépet – lőtt le a légvédelem.

 

16:33

Ursula von der Leyen védelmi biztosi posztot hozna létre, ha újraválasztanák

Az Európai Bizottság márciusban mutatja be az EU védelmi ipari stratégiáját, amely egyebek között a hadiipari termelés több mint 20 százalékos növelését irányozza elő - ígérte Ursula von der Leyen, a testület vezetője a müncheni biztonságpolitikai konferencián szombaton, hozzátéve, hogy a választások után megalakuló új összetételű Európai Bizottságban (EB), amennyiben újra bizalmat kapna, létrehozná a védelmi biztosi posztot. Hozzátette, hogy Ukrajnát be kell vonni Európa védelmi programjaiba.

15:37

Avgyijivka feladásáról, akut fegyverhiányról beszélt Zelenszkij

12:21

Zelenszkij a lövészárkokba invitálta Donald Trumpot

12:05

Olaf Scholz: a NATO elrettentőképességeinek hiteleseknek kell lenniük, de nem küldünk katonákat Ukrajnába

12:03

Elesett Avgyijivka

Kivonják az ukrán egységeket a negyedik hónapja orosz ostrom alatt tartott kelet-ukrajnai Avgyijivkából – jelentette be Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szombat hajnalban.

oroszország ukrajna orosz-ukrán háború Avgyijivka ostrom
Kapcsolódó cikkek