Közélet

Az ukrán feketelistán maradhat a Raiffeisen

A magyar diplomácia elérte, hogy az OTP lekerüljön a háború szponzorait felsoroló szégyenfalról, az osztrák diplomácia ezt a Raiffeisen esetében nem tudta kiharcolni.

Továbbra is rajta marad az ukránok feketelistáján a Raiffeisen Bank, így továbbra is fennmarad a nyomás az Oroszországban jelenlévő legnagyobb nyugati bankon, hogy elhagyja az országot.

Az ukránok minderről egy levélben tájékoztatták az osztrák pénzintézetet, amelyben felvetették annak a kérdését is, hogy a Raiffeisen mikor hagyja el az országot. 

A kérdés ugyanakkor Kijev és Bécs viszonyát is beárnyékolja, hiszen az osztrák diplomácia szeretné elérni, ha a bank lekerülne a háborút támogató cégek ukrán feketelistájáról. 

Az osztrák diplomácia ugyan decemberben annyit el tudott érni, hogy a Raiffeisen helyét felfüggesszék a listán, ám időközben a bank visszakerült arra.

Moscow,,Russia,-,June,8,2022:,Raiffeisen,Bank,Illuminated,Rooftop
Fotó: Shutterstock

Nem könnyű elhagyni Oroszországot

A Raiffeisen szóvivője szerint azért nem határoztak meg menetrendet az orosz piac elhagyásáról, mert ahhoz az orosz hatóságok beleegyezésére is szükség van – írja a Reuters. Az osztrák hitelintézet ugyanakkor már tavaly jelezte, hogy szabadulna oroszországi leányvállalatától. Az ukrán tisztviselőknek a bank oroszországi tevékenységével az is a problémája, hogy az könnyebbséget ad a besorozott katonák hiteleinek törlesztése során. Az osztrák bank szerint azonban ez törvényi kötelezettségük Oroszországban.

Az ukrán feketelistán egyébként egy időben az OTP Bank is szerepelt oroszországi leányvállalata miatt, ám a magyar diplomácia erőfeszítései hatásosabbnak bizonyultak az osztrák törekvéseknél. Ausztria a Raiffeisen ideiglenes törlését a decemberi, újabb uniós szankciós csomaggal szemben belengetett vétóval tudta eléri.

Bécs és Moszkva jó viszonya még a hidegháborúban kezdett kiépülni

Noha Bécs a nyilvánosság előtt támogatja Kijevet a háborúban, a színfalak mögött igyekszik megőrizni az évtizedekre visszanyúló jó kapcsolatait Moszkvával, és reméli, hogy a háború után lesz lehetőség a kapcsolatok helyreállítására.

Az osztrák kormány szerint a Raiffeisen szerepeltetése is esetleges a listán, hiszen például az olasz UniCredit – mely ugyancsak jelen van Oroszországban – nem került fel a feketelistára. Tavaly októberben Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter nyíltan is kritizálta a feketelistát Kijevben, az uniós miniszterek találkozóján.

Szerdán a Raiffeisen azt is közölte, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat fehéroroszországi leánya értékesítéséről, melyet egy Egyesült Arab Emírségekből származó vevő vehet meg. Oroszország elhagyása azonban nehezebb lehet, hiszen ehhez szükség van az orosz kormány engedélyére is.

 

Feketelista háború Raiffeisen
Kapcsolódó cikkek