Közélet

Címlapokon a magyar döntés: keserédes a nyugat öröme a svéd NATO-csatlakozás kapcsán

Túl sokáig kellett a csatlakozásra várni, ráadásul Donald Trump korábbi kijelentése is beárnyékolja az örömöt.

Miután az Országgyűlés jóváhagyta Svédország csatlakozását a NATO-hoz, a világsajtó is szétkürtölte, hogy elhárult az utolsó akadály Stockholm elől, így Svédország is hamarosan a szövetség tagja lesz.

Mivel a svéd csatlakozásra 19 hónapot kellett várni, a legtöbb NATO-diplomata nemcsak ünnepel, de egy kimerült sóhajt is elenged, amikor a brüsszeli NATO-főhadiszálláson felvonják a svéd lobogót – írja a Washington Post, amely felidézi, hogy Donald Trump republikánus elnökjelölt a közelmúltban arról beszélt, hogy 

az Egyesült Államok nem fogja megvédeni azon európai szövetségeseit egy esetleges orosz támadás ellen, akik nem költenek eleget fegyverkezésre.

 

Viktor Orban Meets With Ulf KristerssonSwedish Prime Minister Ulf Kristersson is meeting with Hungarian Prime Minister Viktor Orban in Budapest, as Hungary remains the last NATO member to not ratify Sweden's bid to join NATO, on (Photo by Balint Szentgallay/NurPhoto) (Photo by Balint Szentgallay / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A lap arra is emlékeztet, hogy a svéd és a nem sokkal korábbi finn NATO-csatlakozás az Ukrajna elleni orosz invázió legfontosabb geopolitikai következménye.

 

A történteket a Financial Times is értékelte, felhívva a figyelmet a finn és svéd csatlakozás stratégiai előnyeire, különösen a balti országok védelme terén. Mint írják, Götland szigete kulcsszerepet játszik a térség védelmében.

Ugyanakkor a legtöbb nemzetközi kommentár – köztük például a Reutersé – értetlenségét fejezte ki a magyar ellenkezéssel szemben, a legtöbb kiadvány pedig Orbán Viktor oroszbarát politikáját is előszeretettel emlegeti. A The New York Times egyenesen odáig ment, hogy azt írta, 

Magyarország megbízhatóságát is egyre inkább megkérdőjelezik a szövetségen belül.

 

A német Handelsblatt objektívebben számolt be a történtekről, ám a német lap is úgy tálalta a folyamatot, mint Orbán Viktor blokádját a szövetség bővítése ellen. A Der Spiegel megjegyezte azt is, hogy a svéd csatlakozásról szóló szavazás előtt a magyar miniszterelnök is elismerte, hogy Oroszország indított támadást Ukrajna ellen.

 

nato svéd csatlakozás Országgyűlés
Kapcsolódó cikkek