Közélet

EU-csúcs: a belga kormányfő szerint meg fognak állapodni az Ukrajnának szóló támogatásról

Alexander De Croo szerint csütörtökön meglesz a megállapodás. Holland kollégája, Mark Rutte is optimista az EU-csúcs előtt.

Az 27 tagállamának vezetői minden bizonnyal meg fognak állapodni az Ukrajnának nyújtani tervezett, 50 milliárd eurót kitevő pénzügyi támogatásról – jelentette ki Alexander De Croo belga miniszterelnök, az egynapos brüsszeli EU-csúcstalálkozóra érkezve csütörtökön. A kormányfő úgy vélte, hogy nincs alternatívája az ukrajnai segélyekkel kapcsolatos kompromisszumnak, a megállapodás kulcsfontosságú.

Prime Minister Alexander De Croo pictured at the arrivals ahead of an extra European council summit, in Brussels, Thursday 01 February 2024. European heads of state and governments will make a new attempt to reach an agreement with their Hungarian counterpart Viktor Orb¿n on new financial support for Ukraine.
BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK (Photo by NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP)
EU-csúcs
Fotó: AFP

Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök érkezésekor azt mondta, hogy óvatosan optimista a megállapodás megkötésével kapcsolatban. Erre azonban lehetőséget lát, ha Magyarország hajlandó a kompromisszumra.

Elfogadhatja az EU Orbán Viktor tervét

A csütörtöki európai uniós csúcson döntenek a tagállamok az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós segélycsomagról.

 

ukrajna eu-csúcs orosz-ukrán háború Európai Unió
Kapcsolódó cikkek