Az Ukrán Fegyveres Erők légierejének parancsnoka, Nyikolaj Olescsuk altábornagy közzétett egy fotót a február 27-én lelőtt második orosz Szu–34-es vadászbombázóról.

Ukrán beszámolók szerint, február 27-én reggel keleti irányban az ukrán fegyveres erők egységei megsemmisítettek egy orosz Szu–34-es vadászbombázót. A délután folyamán pedig már hírek jelentek meg a második Szu–34-es lelövéséről

„14.00 körül egy másik Szu–34-esen dolgoztunk. Az irány ugyanaz! A cél változatlan! Ilyen harci és speciális repülési veszteségek mellett az oroszoknak gondolkodniuk kell a „légi hústámadások” leállításán legalább egy időre” – közölte az Ukrán Fegyveres Erők Légierejének parancsnoka, Nyikolaj Olescsuk az Ukrajnszka Pravda szerint.

Fotó: AFP

A Világgazdaság már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán védelmi erők egymás után lőtték ki az elmúlt napokban a Szu–34-es és egy Szu–35-ös orosz vadászgépeket, a múlt héten pedig két igen komoly skalpot is begyűjtöttek, lezuhant egy A–50-es légtérellenőrző és egy Il–22M-es parancsnoki repülőgép is.

Az ukrán sikereket feltételezhetően főként a nagy hatótávolságú föld-levegő rakétáknak, különösen az amerikai gyártmányú Patriot PAC–2-eknek tudhatjuk be. Egyesek viszont már arról írtak, hogy megérkezhetett az országba az ígért F–16-os gépek egy része.