Az uniós fegyvergyártás felfuttatásáról szóló új stratégiát heteken belül bemutathatja az Európai Bizottság. A Bloomberg által szemlézett dokumentumtervezet szól az Európai Beruházási Bank hitelezési politikájának változásáról is: előtérbe kerülnének a védelmi ipar cégei, az országok közötti együttműködéseken alapuló befektetések és az ellátás biztosítását célzó beruházások.  

Rheinmetall in Unterluess06 June 2023, Lower Saxony, Unterlüß: Boxes stand in a materials warehouse on Rheinmetall's premises. Photo: Philipp Schulze/dpa (Photo by PHILIPP SCHULZE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fel kell tölteni a lőszerraktárakat – ez az egyik új jelszó.
Fotó: AFP 

 

Brüsszel tanult a háborúból

Oroszország Ukrajna elleni inváziója felfedte az EU hadiiparának korlátait, valamint harmadik országoknak való kiszolgáltatottságát. Az uniónak most sürgősen el kell kezdenie az évtizedek óta alulfinanszírozott és elhanyagolt védelmi iparának fejlesztését.      

Nemcsak a legyártott mennyiség növelése a cél, hanem a védelmi képességek fejlesztése, modernizálása is.

A dokumentumban hangsúlyozzák, hogy a geopolitikai fejlemények arra mutatnak, hogy Európának fokozott felelősséget kell vállalnia saját biztonságáért, és készen kell állnia arra, hogy képes legyen az őt érő fenyegetések teljes spektrumát önerőből kezelni és elhárítani.    

Összességében a közösségnek nem csak a saját védelmét kell garantálnia, de nagyobb szerepet kell vállalnia a nemzetközi béke fenntartásában is

– áll a tervezetben. A stratégia minimumszintet határozna meg, azaz előírnák, hogy az egyes országok védelmi képességeinek milyen mértékben kell kompatibilisnek lenniük egymással. Ez magával hozná a közös beszerzések-fejlesztések szükségességét. A bizottság célja, hogy 

az uniós országok védelmi fejlesztéseik felét a közösségen belüli kooperációban végezzék el.      

Arra is kitérnek, hogy a fegyvergyártás felfuttatása rugalmassá is tenné a közösséget: szükség szerint döntenének például a lőszergyártás felfuttatásáról, így el lehetne kerülni a mostanihoz hasonló helyzeteket, amikor – Ukrajna támogatása miatt – szinte üresek a lőszerraktárak uniószerte.                         

Prioritás, hogy a fegyveripar az eddigieknél könnyebben férjen hozzá uniós finanszírozáshoz és programokhoz, emellett ki kell építeni az európai védelmi partnerség rendszerét, és meg kell határozni a kiemelt fejlesztési területeket, valamint elegendő forrást kell hozzárendelni a beruházásokhoz.

Ammo box with 7.62 mm cartridges for Kalashnikov assault rifleAmmo box with 7.62 mm cartridges for Kalashnikov assault rifle. Bullets for gunAmmo box with 7.62 mm cartridges for Kalashnikov assault rifle. Bullets for gun
Kompatibilitás, közös gyártás, közös használat – ezek a bizottság stratégiájának kulcspontjai.
Fotó: Shutterstock 

 

Hibrid fenyegetés

Az ukrajnai háború esetleges eszkalációja mellett hibrid fenyegetéssel néz szembe az EU – áll a dokumentumban. Fontos tehát felkészülni a kibertámadásokra, a szabotázsakciókra és a kritikus infrastruktúra megbénítására irányuló tevékenységekre.      

Elengedhetetlennek tartják a dróngyártás bővítését, és a bizottság szerint Európának meg kell védenie hozzáférését a tengeri, légi,és űrhajózási területhez is.       

A hatékonyság javítása érdekében belső gyártásra és fejlesztésekre van szükség, nem pedig a már kész termékek harmadik országból való importjára. Ez a munkaerőpiacnak is jót tehet – áll a dokumentumban.

Új stratégiához új szervezet

A bizottság egy új, a beruházásokat koordináló, Defense Industrial Readiness Board nevű szervezet felállítását javasolja. Ennek menedzsmentje mind az ellátási láncokat, mind a kritikus termékekből való ellátottságot figyelemmel kísérné, így végső soron aktívan járulna hozzá a blokk biztonságához.  

Special Forces Command10 May 2021, Baden-Wuerttemberg, Calw: A member of the support forces of the German Armed Forces Special Forces Command (KSK) holds a Heckler & Koch G36 assault rifle in an armory at the KSK site. Photo: Marijan Murat/dpa (Photo by MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

Már az űrben meg kell állítani a fenyegetést – ezt az ambiciózus gondolatot is kimondja a bizottság. Ehhez szerintük a rakétavédelmi rendszert is fejleszteni kell, új érzékelőket kell beépíteni a légvédelmi rendszerekbe.

A külkapcsolatok közül az Ukrajnával való együttműködést még szorosabbra fűznék, illetve a NATO-partnerséget is kiemelten kezelnék. A dokumentum azonban arra nem tér ki, hogy a fejlesztéseknek mekkora tőkeigénye lenne, és a beruházásokat miből finanszíroznák.

Macron: van rá esély, hogy a Nyugat katonákat küldjön Ukrajnába

Nem lehet kizárni annak a lehetőségét, hogy a nyugati országok katonákat vezényeljenek Ukrajnába – erről a francia elnök, Emmanuel Macron beszélt. Szerinte ebben a kérdésben nincs egységes álláspont. Ráadásul Franciaország még olyan rakétákat is Kijev rendelkezésére bocsátana, amelyekkel mélyen be lehet lőni Oroszország területére. Vezető politikusok azonnal elhatárolódtak Macron szavaitól.