Tömeges büntetőper indult Salvadorban a Mara Salvatrucha nevű bűnszervezet csaknem ötszáz feltételezett vezetője ellen, akiket a közép-amerikai országban az elmúlt tíz évben elkövetett több mint 37 ezer bűncselekményben való részvétel vádjával állítottak bíróság elé. Az ügyészség szerint a bandatagok által elkövetett minden egyes bűncselekményt a bandavezéreknek kellett megrendelniük.

This handout picture released by El Salvador's Presidency Press Office shows members of the army during an operation to capture members of the MS-13 gang in Comasagua, El Salvador, on October 1, 2022. Salvadoran President, Nayib Bukele, reported this Sunday that some 2,000 soldiers took over the town of Comasagua, in the southwest of the country, to arrest gang members of the violent Mara Salvatrucha (MS-13) who committed a homicide. (Photo by EL SALVADOR'S PRESIDENCY PRESS OFFICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / EL SALVADOR'S PRESIDENCY PRESS OFFICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Mivel a vádlottakat jelenleg különböző börtönökben tartják fogva, a tárgyalás virtuálisan, az online térben folyik. Nayib Bukele, a múlt vasárnap megtartott salvadori elnökválasztást újfent megnyerő, hivatalban levő államfő az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségre tett szert a bűnözés visszaszorításával annak ellenére, hogy jogvédő szervezetek aggályosnak tartják az állami erőszakszervezetek által elkövetett jogsértéseket. 

Salvadorban már majdnem két évvel ezelőtt rendkívüli állapotot hirdettek ki, amelynek keretében számos alapjogot korlátoztak. Az eltelt idő alatt több mint 76 ezer feltételezett bűnözőt, illetve bandatagot tartóztattak le a hatóságok, többnyire bizonyíték felmutatása és ügyvédi közreműködés nélkül.

Gustavo Villatoro közbiztonsági miniszter januárban jelentette be, hogy a februárban kezdődő tömegperben csak a bűnszervezet magasabb rangú vezetőit állítják bíróság elé. Salvador korábban azzal került be a hírekbe, hogy óriási, 62 ezer fő befogadására alkalmas börtön épült az ország középső részén található Tecoluca körzetben, valamint sok pénzt nyert a bitcoinnal.

Venezuelában tizenegyezer katona füstölte ki a legnagyobb genget – a tocoroni börtönből

A Tren de Aragua banda központja a tocoroni börtön volt. Itt tartották fogva a banda vezetőjét, azonban végül a bűnözők átvették az irányítást a létesítmény fölött. A börtönben saját bankot és éttermet üzemeltettek, sőt még baseballpályájuk és állatkertjük is volt. A venezuelai kormány tizenegyezer katonát és rendőrt küldött, hogy visszafoglalják a börtönt.