Ahogyan az várható volt, hatályon kívül helyezték Új-Zélandon azt az egyedülálló törvényt, amely megtiltotta volna a fiataloknak dohánytermékek fogyasztását. Heves parlamenti vita után a Christopher Luxon miniszterelnök vezette kormány gyorsított eljárásban, a parlament és más hagyományos egyeztetések megkerülésével csütörtökre virradóra 

visszavonta azt a törvénycsomagot, amely megtiltotta volna a 2009. január 1-je után születetteknek, hogy dohánytermékeket vásároljanak, szabályozta volna a dohánytermékek nikotintartalmát, és több mint 90 százalékkal csökkentette volna a dohányértékesítő helyek számát. 

A törvényt még az előző kormány alkotta, és idén júliusban lépett volna érvénybe.

20230206-dohanyzas-riport2-Debrecen-HAON-KA_5
Fotó: Kiss Annamarie / Hajdú-Bihari Napló

Casey Costello, a Nemzetközösség kijelölt új-zélandi egészségügyi minisztere közölte, hogy a kormány ennek ellenére elkötelezett a dohányzás visszaszorítása és a dohánytermékek okozta károk megelőzése mellett, viszont más megközelítést alkalmaz a szabályozás terén. Hangsúlyozta, hogy a világon már eddig is Új-Zélandon csökkent az egyik legnagyobb mértékben a dohányzás.

Hamarosan egy törvénytervezetet fogok a kabinet elé tárni, hogy bővítsem azon eszközök számát, amelyek segítik az embereket abban, hogy leszokjanak a dohányzásról

– jelentette ki Costello, hozzátéve, hogy az elektromos cigaretták (vape) használatával kapcsolatos szabályozásokat is szigorítják, hogy elvegyék a fiatalok kedvét a dohányzástól.

Chris Hipkins, az ellenzéki Munkáspárt vezetője tragikus mérföldkőnek nevezte a konzervatív kormány lépését, a politikus szerint a kormány meghajolt a nagy dohánygyártók előtt.