Homályos a határvonal aközött, hogy Ursula von der Leyen mikor beszél regnáló elnökként, és mikor a következő ciklusra aspiráló elnökjelöltként. A Politicónak nyilatkozó diplomaták szerint őszig az elnök asszony minden megnyilvánulását úgy kell tekinteni, mint egy hatalmi pozícióért kampányoló jelöltét.

Brussels,,Belgium.,10th,July,2019.,Ursula,Von,Der,Leyen,The
Politikai kötéltáncot jár Ursula von der Leyen az újraválasztása érdekében. Az Európai Bizottság elnöke hétről-hétre változtatja álláspontját fontos kérdésekben.
Politikai kötéltáncot jár Ursula von der Leyen az újraválasztása érdekében. Az Európai Bizottság elnöke hétről hétre változtatja álláspontját fontos kérdésekben.
Fotó: AFP

 

Ursula von der Leyen kampányfogásai?

Az elnök az elmúlt hónapokban a népszerűtlen politikákat puhította, vagy levette a bizottság napirendjéről. Így tett a klímaváltozás kezelésére, a mezőgazdaságra vagy az egészségügyre vonatkozó szabályozási javaslatokkal. Ennek oka, hogy nem akarja a jobboldali szavazókat elriasztani a néppárti jelöltektől a júniusi európai parlamenti választásokon, akik később megválaszthatják őt. Valamint célja az is, hogy a szélsőjobboldal ne erősödjön meg a népszerűtlen intézkedések hatására.

Az Európai Bizottság elnökét úgy választják, hogy az állam- és kormányfők tanácsa javaslatot tesz az Európai Parlamentnek a vezető személyére. A jelölt kiválasztásakor figyelembe kell venni az európai választások eredményeit, így olyan személyt javasolnak, aki várhatóan megfelel a parlament legnagyobb képviselőcsoportját alkotó tömörülésnek. 

Mivel Von der Leyent az Európai Néppárt támogatja, az elnök asszony érdeke is, hogy a pártcsoportnak kedvező politikát folytasson.

A vezető jelöltek rendszerét Martin Schulz, az Európai Parlament korábbi elnöke dolgozta ki. Szerinte Von der Leyennek le kellene mondania a kampány alatt, mert ez tisztességtelen előnyhöz juttatja őt a vetélytársaival szemben. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője pedig megjegyezte, hogy az elnök asszonynak 

jobban kellene ügyelnie arra, hogy semlegesnek tűnjön, amikor egyszerre elnök és jelölt.

Mi az európaiak gondja Ukrajnával?

Ukrajna Európai Unióhoz csatlakozásának kérdése egyre sürgetőbb a háborúban álló ország, és az egyik legkényesebb kérdés az számára. Az ukrán gazdáknak már tavaly kedvezményt adtak az olcsó árucikkeik behozatalára, ami az uniós gazdáknak viszot megélhetési problémát okoz. Ha Ukrajna csatlakozna, és részesévé válna az egységes piacnak, akkor tovább nőhetnek az európai termelők problémái, hiszen a hatalmas kiterjedésű ország kaphatná a legtöbb uniós mezőgazdasági támogatást. 

A lengyel gazdák az év elején blokád alá vették az ukrán határt, hogy tiltakozzanak az olcsó ellen, majd kedden Varsóban öntöttek ki több tonna ukrán gabonát, próbára téve Donald Tusk lengyel miniszterelnök támogatását szomszédja iránt. A kormányfő ugyanis kénytelen-kelletlen már a lengyel–ukrán határ hivatalos lezárásáról tárgyal a szomszédjával.

Polish Farmers ProtestPolish farmers are protesting against EU climate policies and Ukrainian imports in Warsaw, Poland, on January 27, 2024. (Photo by Foto Olimpik/NurPhoto) (Photo by Foto Olimpik / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A határon zajló tüntetés után Varsóban is nemet mondtak az ukrán gabonára a lengyel gazdák.
Fotó: AFP

Habár a bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy Ukrajnával megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat márciusban, alig két hete Von der Leyen közölte, hogy az ehhez szükséges keretet még nem határozták meg. Két diplomata szerint ezután az EU nagyköveteinek egy csoportja személyesen tárgyalt az elnök asszonnyal az Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, és konkrét kötelezettségvállalásokat kértek. 

Von der Leyen álláspontja e miatt a színfalak mögötti nyomás miatt vehetett fordulatot, és térhetett vissza az eredeti kötelezettségvállalásához.

A brüsszeli lapnak egy harmadik diplomata úgy vélte, hogy Von der Leyen szerdán az Európai Néppárt és több tagállam nyomására tett erős kijelentéseket. „Franciaország és Lengyelország félti a gazdákat, Németország pedig a pénzügyeket” – magyarázta az egyikük.

Zöld galambból militáns sólyom – Ursula von der Leyen újrázna

Kényes egyensúlyozásra kényszerül az Európai Bizottság elnöki posztjáért induló Ursula von der Leyen; zöldpolitikai álmait feladva kénytelen militáns fordulatot venni. Emlékezetes, hogy a politikus hivatalba lépése után elindította a globális felmelegedés elleni küzdelem érdekében az európai zöldmegállapodást, most viszont politikai családja követeli a legnagyobb hangerővel a környezetvédelmi jogalkotás szüneteltetését.