A jemeni húszi lázadók elleni amerikai csapások vasárnap reggelig folytatódtak, ám a Biden-kormány Irán szövetségeseinél húzta meg a vonalat, és eddig nem támadta meg legnagyobb ellenségét a régióban – írta a Wall Street Journal.

Houthi supporters parade in Yemen protesting US and UK strikes irán
Az Irán által támogatott húszik ellen az Egyesült Államok több támadást is végrehajtott.
Fotó: AFP

Bár az izraeli-Hamász háború és a kereskedelmi útvonalakat terrorizáló húszik miatt forró a hangulat a Közel-Keleten, Washington és Teherán mindent megtesz azért, hogy elkerülje a közvetlen konfrontációt, még azután is, hogy múlt héten három amerikai katona életét vesztette egy jordániai támadásban.

Az Egyesült Államok nem akar háborút a Közel-Keleten vagy bárhol máshol a világon. De bárki, aki ártani próbál nekünk, készüljön fel: minden sérelmet meg fogunk torolni 

– figyelmeztetett Joe Biden amerikai elnök egy pénteki nyilatkozatban. Ő és az amerikai hadsereg vezetői már napok óta figyelmeztettek arra, hogy Amerika megtorló lépéseket fog tenni a milíciákkal szemben, ám világossá tették, hogy ez nem egyetlen, nagy támadás lesz, hanem egy „lépcsőzetes válaszlépés”, a rájuk mért csapásokhoz mérten.

Az amerikai hadsereg péntektől kezdve légitámadások sorozatát indította az Irán által támogatott milíciák és az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) által használt több tucat iraki és szíriai helyszín ellen. A csapások parancsnoki, irányító és hírszerzési központokat, drón- és lőszerraktárakat, valamint más olyan létesítményeket találtak el, ám nem követeltek iráni áldozatokat.

Irán, Irak és Szíria is elítélte az amerikai támadásokat

Az Egyesült Államok pénteken szíriai és iraki célpontokra mért légi csapást. A közel-keleti konfliktus eszkalálódásának veszélye megnőtt.