Közélet

Iráni eredetű fegyverszállítmányt fogtak az amerikaiak

A húsziknak szánt szállítmányban ballisztikus rakéták alkatrészei és robbanóanyagok is voltak, ám céljukat nem tudták elérni.

Egy az amerikai partiőrség kötelékébe tartozó hajó, mely jelenleg az amerikai középső parancsnokság (CENTCOM) alá tartozik, január 28-án elfogott egy Iránból Jemen húszik uralta területei felé tartó fegyverszállítmányt – közölte az X-en csütörtökön a CENTCOM.

Fotó: U.S. Central Command
https://www.centcom.mil/MEDIA/IMAGERY/
Fotó: U.S. Central Command/Galéria

A parti őrség hajója az Arab-tengeren észlelte a gyanús hajót, melyen több mint 200 csomagot talált. Ezekben többek között 

közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták alkatrészei, robbanóanyagok, tengeri drónok alkatrészei és kommunikációs eszközök is voltak, 

ahogy tankelhárító rakétavetők is.

A CENTCOM szerint a szállítmány megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2216-os határozatát, ami 2015-ben született és amit azóta többször meghosszabbítottak. Noha a húszik csak a tavalyi év vége óta intéznek támadásokat a Vörös-tengeren és az Ádeni-öblön keresztül hajózó óceánjárók ellen, a csoport ellen már régóta érvényben vannak szankciók.

Michael Erik Kurilla tábornok, és CENTCOM parancsnok szerint a fegyverszállítmány újabb bizonyítéka Irán rosszindulatú tevékenységének a térségben, mely sérti a nemzetközi jogot és veszélybe sodorja a szabadságát.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia több csapást is mért az elmúlt hetekben a Jemen jelentős részét uraló húszik támaszpontjaira, ám a hajózás biztonságát ez nem tudta megteremteni a Vörös-tengeren. A szakadár csoport támadásait a Gázai övezetben végzett izraeli hadműveletek elleni tiltakozással indokolja.

A húszik támadásai miatt a konténerszállító hajók kénytelenek Ázsiából Európa felé Afrikát is megkerülni, ami miatt a kontinensek közötti szállítási költségek több mint a kétszeresére nőttek. A konténerszállítási árak ugyanakkor január közepén tetőztek és azóta enyhe esésnek indultak, mind a Freightos, mind a Drewry konténerindexének adatai szerint.

 

CENTCOM izraeli háború húszik Irán
Kapcsolódó cikkek