Közélet

Még több katonát küld Romániába a NATO

Bukarest egyik kiemelt stratégiai célja teljesülhet a lépéssel.

A NATO francia parancsnokság alatt létrehozott romániai harccsoportját 2025-ben dandárszintűre emelik – közölte csütörtökön román újságírókkal Loic Girard tábornok, a délkelet-európai többnemzeti hadosztály-parancsnokságának parancsnokhelyettese, az erdélyi Nagysinken (Cincu) állomásozó harccsoport parancsnoka.

A Romanian army officer (C) tests binoculars next to soldiers from a special troop of the French army during a military exercise on November 25, 2022 in Cincu, Romania. Approximately 600 servicemen from Romania, France, Poland, Portugal and the US, with over 70 technical means, take part in the joint training exercise "BLACK SCORPIONS 22.8", at the National Joint Training Center (CNIÎ) "Getica" in the town of Cincu, Bra?ov county. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)
Fotó:  Daniel Mihailescu / AFP

A katonai vezető szerint mindez azt jelenti, hogy a Romániában állomásozó külföldi katonák létszáma a jelenlegi mintegy 1500-ról 4000-re emelkedik jövő év tavaszától kezdődően. A létszámot elsősorban francia katonákkal bővítik, de több belga és luxemburgi kontingens és további 37 Leclerc típusú harckocsi, illetve Caesar típusú önjáró löveg is érkezik Romániába.

Az elmúlt két évben 13 Leclerc harckocsival és több száz páncélos csapatszállítóval, illetve rakétavetővel szerelték fel a NATO romániai harccsoportját. Nagysinken a román és francia katonákon kívül észak-macedóniai, belga, luxemburgi, lengyel, portugál és amerikai katonák teljesítenek szolgálatot.

A Szabad Európa (RFE) román nyelvű portálja szerint 

több mint 5500 külföldi NATO-katona állomásozik Romániában, közülük legalább 2000 amerikai. Ha a romániai harccsoportot dandárrá alakítják, létszámuk elérheti a kilencezret. 

Nagysink mellett a Fekete-tenger partvidékén található Kogalniceanu és az aranyosgyéresi (Campia Turzii) légitámaszponton, az amerikai rakétaelhárító rendszert befogadó dél-romániai Caracalon, valamint Craiován, a NATO délkelet-európai többnemzeti hadosztály-parancsnokságán teljesítenek szolgálatot külföldi katonák Romániában.

A romániai NATO-harccsoport az ukrajnai háború kitörése után alakult meg, és dandárszintűre bővítése Bukarest egyik kiemelt stratégiai célja, amelyről az idei washingtoni NATO-csúcson várható végső döntés.

 

Románia dandár NATO
Kapcsolódó cikkek