Közélet

Meghalt az amerikai légierő pilótája, aki felgyújtotta magát az izraeli nagykövetség előtt

Az önmagát felgyújtó férfit Aaron Bushnellként azonosították, aki az amerikai legierő aktív szolgálatban lévő tagja volt. A férfi a demonstráció előtt üzeneteket küldött a médiának a terveiről. Önmaga felgyújtását a közösségi médiában közvetítette.

Felgyújtotta magát az amerikai légierő egyik pilótája Washingtonban az izraeli nagykövetség előtt. A férfi a kórházban belehalt a sérüléseibe.

WASHINGTON D.C., UNITED STATES - FEBRUARY 25: Police take security measures and investigate the crime scene after 25-year-old Aaron Bushnell, an active-duty member of the US Air Force, set himself on fire Sunday outside the Israeli Embassy in Washington, D.C. in protest against the war in Gaza on February 25, 2024. Celal Gunes / Anadolu (Photo by Celal Gunes / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Meghalt az amerikai légierő pilótája, aki felgyújtotta magát az izraeli nagykövetség előtt.
Fotó:  Celal Gunes / ANADOLU / AFP

Több felvétel is terjed a közösségimédia-oldalakon, amin látható, hogy a férfi az egyenruhájában odasétál a nagykövetség elé, leönti magát benzinnel, majd meggyújtja a ruháját

A lángoló ember az kiabálta, hogy „Szabad Palesztinát”, illetve, hogy nem vesz részt tovább egy népirtásban 

írta meg a Ynet News.

A biztonsági szolgálat emberei azonnal elkezdték oltani a férfit, majd súlyos sérülésekkel kórházba szállították. Az állapota kritikus volt és végül nem is élte túl az esetet.

Az amerikai légierő megerősítette, hogy a férfi a 25 éves Aaron Bushnell, aki a légierő aktív állományban lévő pilótája volt.

Bushnell élőben közvetítette a demonstrációt a közösségi médiában, illetve az eset előtt üzeneteket küldött a nagyobb amerikai lapoknak a tervéről. Állítólag egyik videóüzenetében az mondta, hogy

Ma részt veszek egy szélsőséges tiltakozásban a palesztin népirtás ellen.

Az Egyesült Államokban az izraeli diplomáciai épületek előtt folyamatosak a demonstrációk a gázai konfliktus miatt. Decemberben egy palesztin zászlót lengető férfi gyújtotta fel magát a Georgia államban található izraeli konzulátus előtt.

 

nagykövetség Washington Izrael demonstráció pilóta
Kapcsolódó cikkek