Közélet

Nem adják fel a húszik, újabb dróncsapást kellett elhárítani a Vörös-tengeren

A jemeni húszik támadó drónokat indítottak a Vörös-tengerre, hogy újabb csapást mérjenek az ott állomásozó hajókra. Amerikai vadászgépeknek és egy koalíciós hadihajónak sikerült elhárítani a támadást. A húszi fenyegetés miatt továbbra is akadozik a nemzetközi kereskedelem.

Egy amerikai vadászgép és egy koalíciós hadihajó öt húszi támadó drónt semmisített meg a Vörös-tengeren – közölte az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (CENTCOM) szerdán.

Nem adják fel a húszik, újabb dróncsapást kellett elhárítani a Vörös-tengeren.
Fotó: AFP

A drónokat a húszi lázadók az ellenőrzésük alatt álló jemeni területekről indították, és vörös-tengeri célpontok ellen vetették volna be.

A támadó drónok „közvetlenül fenyegették a kereskedelmi hajókat, valamint az amerikai haditengerészetet és a koalíciós hajókat a térségben" – jelentette a CENTCOM szerdai közleményében.

Az Egyesült Államok még decemberben hívta életre a Vörös-tenger hajózási szabadságát célzó Prosperity Guardian (Jólét Őrzője) fedőnevű nemzetközi missziót, amelyhez számos ország csatlakozott, és amely már több csapást is mért jemeni húszi célpontokra.

A görögök is hadihajót vezényeltek a Vörös-tengerre

A vörös-tengeri kereskedelmi útvonal lassan elnéptelenedik a jemeni húszik ismétlődő támadásai miatt. A térség rendkívül fontos a nemzetközi kereskedelemben, a görög hajókat pedig kifejezetten rosszul érintik támadások. A Hydra névre keresztelt fregatt az európai uniós misszióhoz csatlakozik, amelyben már francia, olasz és német hajók vesznek részt.

Az Irán által támogatott húszik a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajókat támadják rendszeresen, mióta Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen, megtorlásul az Izrael ellen elkövetett súlyos terrortámadás miatt.

A jemeni lázadók támadásai miatt több tengeri szállítmányozási vállalat is elkerüli ezt a fontos hajózási útvonalat.

 

 

Gázai övezet Vörös-tenger Izrael húszik
Kapcsolódó cikkek