Közélet

Orosz harci drón zuhant le Moldovában

A moldovai hatóságok arról számoltak be, hogy egy orosz harci drón zuhant le az ország területén. A robbanóanyagot sikeresen megsemmisítették, mielőtt kárt okozhatott volna.

Moldova megsemmisítette a szomszédos Ukrajnából területére tévedt és ott lezuhant Sahid harci drónon talált robbanóanyagot – közölték hétfőn a helyi hatóságok. A moldovai rendőrség szerint 50 kilogramm robbanószert találtak a lezuhant drón törmelékei között vasárnap a déli Etulia települése mellett, közel az ukrajnai határhoz. A drón darabjait begyűjtötték és hatástalanították.

Vitalii Klychko Showed Journalists The Remains Of Missiles And Drones That The Russians Used To Attack Kyiv
Megsemmisült Sahid 136-os harci drón.
Fotó: Global Images Ukraine / Getty Images

A moldovai határőrség szerint a péntek esti orosz légitámadás során Izmail térségében az ukrán légvédelem által lelőtt egyik drónról lehet szó. Izmail mintegy 40 kilométerre van Etuliától.

Mihai Popsoi moldovai külügyminiszter az X platformon közzétett bejegyzésében elítélte Oroszország Ukrajna elleni „folyamatos barbár támadásait”, amelyek közvetlenül érintik Moldovát.

Tavaly Moldova területén több alkalommal is találtak a szomszédos országban dúló háborúból származó rakétaroncsokat, amelyek még tartalmaztak töltetet, így szükségessé vált tűzszerészeti ártalmatlanításuk.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő januárban arra figyelmeztetett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem éri be azzal, amit eddig tett, és nem szándékozik véget vetni az Ukrajnában zajló háborúnak. Az ukrán elnök szerint Litvánia, Lettország, Észtország és akár Moldova is orosz célpont lehet, ha Ukrajna nem éli túl.

 

harci drón oroszország ukrajna háború Moldova
Kapcsolódó cikkek