Közélet

Putyin megnevezte Oroszország egyik gyengeségét, és elmondta, mi a siker kulcsa

Az orosz elnök szerint nyilvánvaló tény, hogy az orosz fegyverek jobbak a nyugatiaknál, amelyeket a „neonáci terrorszervezetek” használnak Ukrajnában. Vlagyimir Putyin biztosított arról, hogy megújították az atomfegyvereiket, és a fegyvergyártás is kellő ütemben zajlik, ugyanakkor technológiai fejlesztések is szükségesek a katonai gyengeségek kiküszöbölésére.

„Oroszország csaknem teljesen megújította hadászati nukleáris erőit” – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy az orosz fegyvergyártás történelmi központjában, Tulában pénteken megtartott fórumon.

Putyin bevallotta Oroszország egyik Achilles-sarkát és elmondta a siker kulcsát
Russia's President Vladimir Putin Visits SiberiaANADYR, RUSSIA - JANUARY 10: (RUSSIA OUT) Russian President Vladimir Putin speeches during his meeting with residents of Chukotka autonomous okrug, on January 10, 2024 in Anadyr, Russia. President Putin is having a trip to Siberian and Far Eastern regions prior to the 2024 Presidential Elections. (Photo by Contributor/Getty Images)ANADYR, RUSSIA - JANUARY 10 (RUSSIA OUT) Russian President Vladimir Putin speeches during his meeting with residents of Chukotka authonomous okrug, January,10,2024, in Anadyr, Russia. President Putin is having a trip to Siberian and Far Eastern regions prior to the 2024 Presidential Elections. (Photo by Contributor/Getty Images)
Putyin megnevezte Oroszország egyik gyengeségét, és elmondta, mi a siker kulcsa.
Fotó: Getty Images

„Mára már csaknem teljesen, 95 százalékban megújítottuk a stratégiai nukleáris erőket, a haditengerészeti komponensüket majdnem 100 százalékban. Ez jó, megbízható hátország a stratégiai biztonságunk szempontjából – idézte az orosz elnököt az MTI. – Ugyanilyen eredményeket fogunk elérni a hadsereg és a haditengerészet hagyományos fegyverek teljes skálájával való felszerelésében, beleértve az ígéretes új generációs modelleket is.”

Az állította, hogy a legújabb orosz fegyverek fölényben vannak a NATO-megfelelőikkel szemben, „ez nyilvánvaló tény”.

Ez Oroszország leghatékonyabb fegyvere, amitől rettegnek az ukránok

A brit védelmi minisztérium és az ukrán kormány is az orosz Lancet öngyilkos drónokat jelölte meg a háború leghatékonyabb fegyvereként.

Putyin elismerően beszélt az orosz hadiipar termelési tempójáról, termékeinek mennyiségéról és minőségéről. Elmondta, hogy 

a harckocsigyártás a háború kezdete óta az ötszörösére, a gépjárműveké pedig a hétszeresére nőtt.

Az elnök szerint csak az elmúlt másfél év alatt 520 ezer új munkahely jött létre az orosz hadiiparban, amely elsősorban ugyan a „különleges hadművelet” igényeit elégíti ki, de több milliárd dollár értékben tudott külföldre eladni.

Military mobility of Ukrainian soldiers in Donetsk OblastDONETSK OBLAST, UKRAINE - JANUARY 13: Ukrainian soldier drives an anti-aircraft vehicle towards its position at the Bakhmut frontline, in Donetsk Oblast, Ukraine on January 13, 2024. Drone and air strikes have become increasingly important as the war entered into a stalemate and both sides are heavily fortified. Ignacio Marin / Anadolu (Photo by Ignacio Marin / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Az orosz a harckocsigyártás a háború kezdete óta az ötszörösére, a gépjárműveké pedig a hétszeresére nőtt.
Fotó: AFP

Bejelentette, hogy az állami védelmi megrendeléseket gyakorlatilag 100 százalékban teljesítik, és kifejezte meggyőződését, hogy ez a jövőben is így lesz. 

Az elnök elismerően beszélt arról, hogy az elmúlt két év alatt nemcsak az orosz hadiipari komplexum teljesített jól, hanem a gazdaság egésze stabilitást mutatott,

ellenállt a példátlan külső nyomásnak, és továbbra is stabilan fejlődik annak ellenére, hogy összeomlást jósoltak neki. Azt mondta, hogy ezzel kapcsolatban bemutatna egy gesztust, de nem fogja megtenni a jelen lévő sok nő miatt. Az államfő szerint az orosz gazdaság vált Európában a legerősebbé vásárlóerő-paritás tekintetében, és úgy vélekedett, hogy ez a folyamat gyorsulni fog.

Putyin: a sikerért fel kell pörgetni a technológiai fejlesztéseket

Putyin a drónokat nevezte a siker kulcsának a harctéren. Azt mondta, az győz, aki nemcsak gyorsan reagál az ellenség által használt eszközökre, hanem „saját, hatékonyabb eszközöket is készít”.

„Az győz, aki mindezt gyorsabban teszi” – mondta.

Elismerte, hogy péntek reggel beszélt a vezérkarral arról, hogy az egyik frontszakaszon a helyzet bonyolultsága éppen a pilóta nélküli légi járművekkel áll összefüggésben, és 

a rádióelektronikai bázis egy olyan terület, ahol még sokat kell dolgozni.

„Ez az egyik Achilles-sarkunk. De jó irányba haladunk. A horizont, hogy úgy mondjam, nem távolodik folyamatosan” – jelentette ki.

A Ukrainian Air Defence serviceman looks at pieces of a destroyed attacking drone, near Kyiv on January 3, 2024, amid the Russian invasion of Ukraine. Deadly air strikes hit residential buildings in Ukraine on January 2, 2024, in an escalation of aerial attacks that killed five people and 130 wounded. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP)
Orosz harci drón roncsait mutatja egy ukrán katona.
Fotó: AFP

Az elnök utasította Gyenisz Manturov miniszterelnök-helyettest is, hogy a drónok elfojtása érdekében összpontosítson a mikroelektronika területén végzett orosz fejlesztések végrehajtására. Fontosnak nevezte, hogy ezeket a fejlesztéseket az ukrajnai katonai műveletekben használják fel.

Oroszország népe egységesen kiáll a hadsereg mellett

Politikai témákra kitérve arról beszélt, hogy az ország lakosságának 90 százaléka támogatja a fegyveres erőket, akár adományokkal is, ami szerinte az ország egységének bizonyítéka, és „abszolút megbízhatóan garantálja Oroszország győzelmét”. Kijelentette, hogy a Krímről és a Donyeck-medencéről meghozott döntések a társadalom hangulata alapján születtek.

Megismételte álláspontját, amely szerint az orosz katonák „a mai neonácikkal harcolnak”, akiket a „gazdáik” eszközként használnak az Oroszország elleni harcban, és hogy az „úgynevezett ukrán fegyveres erők”, mivel mentőautókra lőnek, „terrorszervezetté váltak”. Anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna, azt mondta, hogy Moszkvában tudják, hogy Harkiv megyében az ottani orosz visszavonulás után az ukrán fél olyan dolgokat követett el, „amilyenre csak a neonácik képesek”.

Van mitől tartaniuk az oroszoknak: a világ legerősebb tankját fejlesztik Nyugaton – Magyar mérnökök dolgoznak a Párducon

Nyár vége óta lehet tudni, hogy Magyarország beszállt az új német szupertank, a Párduc fejlesztésébe. A honvédelmi miniszter most több információt megosztott a projektről.

 


 

drón Oroszország Vlagyimir Putyin nukleáris fegyver fegyver
Kapcsolódó cikkek