Közélet

Már az amerikaiak is megerősítették: egyre közelebb az újabb tűzszünet és túszalku

Az izraeli média meg nem nevezett tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy a túszokat egy hathetes fegyverszünet során engedik majd szabadon. Az időzítés nem véletlen, az egyezség ugyanis a muszlimok szent hónapjára, a ramadánra esik.

Körvonalazódik az ideiglenes tűzszünetről és a háborúban álló felek közötti túszalkuról szóló egyezmény a Gázai övezetben. Az Egyesült Államok, Egyiptom, Katar és Izrael között nagyjából megszületett az egyezség ezeknek előfeltételeiről – mondta vasárnap Jake Sullivan, az USA nemzetbiztonsági tanácsadója a CNN-nek a brit The Guardian tudósítása szerint.

This picture taken from Rafah in the southern Gaza Strip shows smoke billowing during Israeli bombardment on Khan Yunis on February 22, 2024, amid continuing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by SAID KHATIB / AFP)
Fotó: AFP

Magáról az egyezményről azonban még mindig tárgyalnak – közölte Sullivan, hozzátéve, Katarnak és Egyiptomnak közvetett megbeszéléseket kell folytatnia a Hamásszal.

Benjamín Netanjáhú izraeli miniszterelnök eközben összehívta a háborús kabinetet, melynek tagjai azok a titkosszolgálati Moszad-vezetők is, akik a katari, egyiptomi és amerikai közvetítőkkel találkoztak Párizsban.

Egyiptomi források szerint a héten további megbeszélésekre kerül sor Dohában, a Hamász és az izraeli delegátusok közötti közvetítők utaznak majd oda, valamint Kairóba.

Az első, novemberi tűzszünetben a Hamász által az október 7-i támadások során – amelyekben 1200 ember vesztette életét – foglyul ejtett 253 túsz mintegy felét szabadon engedték. A megállapodás értelmében Izrael háromszor annyi bebörtönzött palesztint bocsátott szabadon, és több humanitárius segélyt is beengedett Gázába.

Az izraeli média meg nem nevezett tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy a 130 megmaradt túsz hozzávetőleg egyharmadát egy hathetes fegyverszünet során engedik szabadon. Az időzítés nem véletlen, az egyezség ugyanis a muszlimok szent hónapjára, a ramadánra esik (március–április). A hivatalos megerősítésre erre vonatkozóan azonban még várni kell.

 

 

túszalku háború fegyverszünet tűzszünet gázai övezet
Kapcsolódó cikkek