Közélet

Scholz szerint nem mennek nyugati katonák Ukrajnába

A német kancellár hallani sem akar Emmanuel Macron francia elnök javaslatáról. Scholz kiemelte, hogy a NATO-tagok már a háború elején fontos megállapodást kötöttek.

Olaf Scolz német kancellár visszautasította Emmanuel Macron francia elnök azon felvetését, amely szerint akár NATO-csapatok is megjelenhetnek Ukrajnában.

German Chancellor Olaf Scholz waits for the start of a bilateral meeting at the Munich Security Conference (MSC) in Munich, southern Germany on February 17, 2024. (Photo by Tobias Hase / POOL / AFP)
Fotó: AFP

A német kormányfő felidézte, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei már a háború kitörésekor megállapodtak, hogy nem küldenek szárazföldi csapatokat és katonákat ukrán földre, és ez a jövőre is vonatkozik. Ezért európai országok vagy NATO-tagok nem fognak csapatokat küldeni – számolt be a kancellár szavairól a Financial Times.

A Freiburgban megszólaló Scholz szerint 

erre kell hogy emlékeztessük magunkat, mert fontos megállapodásról van szó. 

A német kancellár azután beszélt, hogy hétfőn Macron azt mondta, nem zárható ki, hogy nyugati csapatok is harcolni fognak Ukrajnában, valamint kifejtette, hogy Oroszországnak vereséget kell szenvednie Európa kollektív biztonsága érdekében.

 

Ukrajna Emmanuel Macron háború Olaf Scholz
Kapcsolódó cikkek