Továbbra is történelmi mélyponton, 3,45 százalékon marad az egyéves hitelek referenciakamata (Loan Prime Rate/LPR) a kínai központi bank keddi döntésének eredményeként, miközben az ötéves lejáratú hitelek kamatszintjét a vártnál is nagyobb mértékben, 4,20 százalékról 3,95 százalékra csökkentette a jegybank, ami szintén rekordalacsony érték.

The People's Bank of China Announced A Cut in Reserve Requiremen
Fotó: NurPhoto via AFP

A döntés meglepte az elemzőket, akik az egyéves kamatok terén nem vártak változást, ám 

az ötévesek terén csak kisebb, 10 bázispontos kamatvágást jósoltak, tehát 4,10 százalékos kamatra számítottak.

A jegybanki döntés érelmében tavaly június óta először változott az ötéves kamat, míg az egyéves hitelekre vonatkozó kamatszint 2022 augusztusa óta kétszer csökkent, előbb tavaly júniusban az addig érvényes 3,65 százalékról 3,55 százalékra, majd augusztusban a jelenleg is érvényes 3,45 százalékra.

A múlt héten a kínai központi bank szinten tartotta középtávú likviditási hiteleinek (MLF) kamatát. Az MLF a kínai jegybank által a kereskedelmi bankok likviditásának biztosítására használt fontos hitelezési eszköz, amely közvetlenül befolyásolja az LPR kamatlábat.

A kínai jegybank kamatreformja után, 2019 augusztusában lett az LPR az új benchmark. 2020-tól a jegybank megköveteli a bankoktól, hogy az új hitelek kamatainak meghatározásakor az LPR-t vegyék alapul. Az ötéves kamatláb közvetlenül befolyásolja a jelzáloghitelek költségét, az éves kamatláb pedig az összes többiét. Tavaly nyáron a jegybankon belüli pártszervezet új párttitkárt kapott Pan Kung-seng személyében, aki feltehetően később jegybankelnök is lehet.