Pan Kung-senget nevezték ki a kínai központi banknál működő pártbizottság vezető pozíciójára – közölte a kínai jegybank szombaton. A Kínai Kommunista Párt (KKP) jegybanki vezetése az ügyet ismerő személyek szerint a jegybank kormányzójának címéhez vezető utat kövezi ki a jelenleg kormányzóhelyettes Pan számára.

A tájékoztatás szerint Kuo Su-csing és Ji Kang ezzel párhuzamos megválik a jegybanki KKP szervezetben betöltött vezető és vezetőhelyettes posztjától. A központi bank elnöki tisztségét is betöltő Ji ugyanakkor azt a pozícióját egyelőre megtarthatja. Amennyiben Pan követi majd székében, úgy az ő hatalma a nagyobb lehet, mint amekkora Jié volt, hiszen egyszerre lehet a párttitkár és a jegybank kormányzója is, szemben Jivel, aki az intézmény pártszervezetében csak vezetőhelyettes volt.

Pan Kungseng, Pan Gongsheng
Pan Kung-seng 2016-ban
Fotó: dycj / Imaginechina / Imaginechina via AFP

Az 59 éves Pan posztdoktori kutatását Cambridgeben végezte, de a Harvardon is volt tudományos munkatárs. 

A jegybankhoz 2012-ben csatlakozott kormányzóhelyettesként és 2015-ben ő lett a devizaügyekkel foglalkozó osztály vezetője. Ugyancsak ő vezeti azt a részleget, amelynek feladatai közé a fintech szabályozása és a kriptovaluták – amelyeket Kína betiltott – elleni fellépés tartozik.

Kinevezése meglepetés, hiszen korábban Csu Ho-hszin, a kínai pénzügyi konglomerátum, a Citic csoport vezetője tűnt az esélyes jelöltnek – írja a The Wall Street Journal. A pártbizottságot pedig Ho Lifeng, a Kínát irányító Hszi Csin-ping régi harcostársa vezette volna. Végül azonban Pan mellett szólt nemzetközi tapasztalata és az, hogy a várakozások szerint ő könnyebben tud együttműködni a világ többi jegybankárával.

A kínai gazdaság jelenleg a lassuló növekedéssel küzd és Pan kinevezése arra utal, hogy Peking óvatos megközelítést alkalmaz, ezért állítják a széles körű tapasztalatokkal bíró közgazdászt a központi bank élére. Ugyanakkor Pan kinevezése a jegybanki pártbizottság élére nem az egyetlen személycsere a kínai gazdaságirányításban és az ország egy, a KKP égisze alatt működő felügyeleti szervet is létrehozott Központi Pénzügyi Bizottság néven.

Ennek létrehozása arra utalhat, hogy a KKP-ban aggodalmak merültek fel az ország pénzügyi stabilitásával kapcsolatban és az ország vezetése elkötelezett amellett, hogy megelőzze egy esetleges pénzügyi válság kialakulását az országban. Ugyanakkor ez azt is jelzi, hogy a pénzügyi rendszert is elsősorban az uralkodó párt irányítja az országban.