Egyes források szerint baráti tűz miatt zuhant le egy újabb A-50 nagyhatótávolságú légtérellenőrző orosz gép. Más beszámolók alapján az ukrán hadsereg az ukrán titkosszolgálattal együttműködve február 23-án, pénteken este lelőtt egy orosz A-50-es repülőgépet az Azovi-tenger felett. Oroszországnak csak 9 ilyen repülőgépe volt, de nem mindegyik harcképes. 

Fotó: AFP

Az A-50-es repülőgép egy nagy hatótávolságú radarfelderítő és irányító repülőgép, amely képes felderítést végezni és célpontokra lecsapni.

Az orosz A-50-es repülőgépről drámai felvételek kerültek elő, a gépet több légvédelmi rakéta fogta el, és ennek következtében megsemmisült. A felvétel alapján baráti tűzről is szó lehet.

Körülbelül egy hónappal ezelőtt, január 14-én számolt be arról az ukrán hadsereg, hogy lelőtt egy orosz katonai kémrepülőgépet az Azovi-tenger felett, ami elemzők szerint csapás lenne Moszkva légierejére. Valerij Zaluzsnij azóta leváltott tábornok, a hadsereg akkor vezetője akkor azt mondta, hogy az ukrán légierő „megsemmisített” egy A-50-es nagy hatótávolságú radarfelderítő repülőgépet és egy IL-22-es légi irányító központot. Az A-50 és az IL-22 központi szerepet játszanak az orosz harctéri mozgások megszervezésében Ukrajnában. Szakértők szerint ezek az esetek igen komoly orosz rendszerproblémákra világítanak rá.

Az A-50 egy orosz felderítő repülőgép a szakértők szerint, egyenértékű a NATO által használt AWACS (Airborne Warning and Control System) repülőgéppel. Egy nagy radarral van felszerelve és jellemzően 15 fős személyzettel rendelkezik, és több száz kilométeres területen képes ellenséges repülőgépeket, hajókat és rakétákat felderíteni. Az Orosz Légierőnek kilenc ilyen gépe volt a flottájában. A gép értékét 300 millió és 500 millió dollár körülire becsülik.