Közélet

Zelenszkij lefejezné az ukrán hadsereget, Zaluzsnij összes helyettesét ki akarja rúgni

Folytatja a hadsereg átalakítását Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök a főparancsnok, Valerij Zaluzsnij eltávolítása után a vastábornok helyetteseit vette célba. Zaluzsnij a hírek szerint londoni nagykövet lesz. Zelenszkij szerint a hadsereg vezetése mellett az ország teljes vezetői apparátusának személyi megújítására is szükség van.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Ukrán Fegyveres Erők (SZBU) főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij helyetteseit is el kívánja bocsátani – állítja Olekszij Honcsarenko ukrán parlamenti képviselő. A Telegram üzenetküldő csatornán a politikus azt írta, hogy Zaluzsnijjal együtt elbocsátani tervezik az összes helyettesét: Moiszjukot, Balant, Zabrodszkijt.

This handout photograph taken and released by the Ukrainian Presidential press service on February 4, 2024 shows the President Volodymyr Zelensky (C) talking with servicemen during his visit to Zaporizhzhia region, amid Russian invasion in Ukraine. (Photo by Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Ukrainian Presidential Press Service" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Zelenszkij lefejezné az ukrán hadsereget, Zaluzsnij összes helyettesét ki akarja rúgni.
Fotó: AFP

Evhen Moiszjukot Oroszországban a Donyec-medence lövetésével vádolják, az akcióban több mint százan meghaltak vagy megsebesültek. Az orosz belügyminisztérium 2023 augusztusában körözést adott ki ellene. Mihajlo Zabrodszkij részt vett a kijevi haderő Donyec-medencei hadműveletében, 2017–2019-ben az SZBU légideszantcsapatainak parancsnoka volt. Mikola Balan pedig 2022-ig az ukrán Nemzeti Gárda parancsnoka volt – emlékeztetett a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Az ukrán államfő a RAI olasz tévécsatornának adott interjújában korábban elismerte, hogy átalakítást fontolgat az ország katonai vezetésében. Hangsúlyozta, hogy 

a hadsereg vezetése mellett szerinte az ország teljes vezetői apparátusának személyi megújítására is szükség van.

Az ukrán tömegtájékoztatási eszközökben és a közösségi hálózatokon január 29-én jelentek meg a Zaluzsnij lemondásáról szóló, forrásokat idéző jelentések. Aznap – értesülések szerint – Zelenszkij javasolta a főparancsnoknak, hogy önként nyújtsa be lemondását. Boriszlav Bereza, a törvényhozás (verhovna rada) egykori képviselője szerint Zaluzsnijnak felajánlották az egyik európai ország nagyköveti posztját, de ő ezt visszautasította.

Egy nappal korábban Evhen Sevcsenko parlamenti képviselő viszont azt mondta, Zaluzsnij elfogadta, hogy londoni nagykövet legyen.

 

Zaluzsnij Volodimir Zelenszkij ukrajna háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek