Közélet

A Terminátor 2 zenéjére engedték le a földbe Navalnijt – gyászolókat vettek őrizetbe

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista temetésén Putyint gyilkosnak nevező, valamint háborúellenes jelszavakat skandáltak a megemlékezők. Az aktivista koporsóját kedvence filmje, a Terminátor 2 zenéjére engedték le a földbe. A közösségi médiában megjelent információk szerint a temetés után a rendőrség elkezdte őrizetbe venni a gyászolókat.

Eltemették Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivistát, aki február 16-án, egy sarkvidéki orosz büntetőtelepen, máig tisztázatlan körülmények között vesztette életét.

Fotó: AFP

A rendőrség és a biztonsági szolgálatok erőteljes jelenléte ellenére több ezren vettek végső búcsút az egykori korriupcióellenes aktivistától, akinek 

szervezete többek között Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik palotájáról is lerántotta a leplet

Az aktivistát 2020-ban megmérgezték az orosz szolgálatok, ám Berlinben sikerült megmenteni az életét. Navalnij mérgezése után visszatért Oroszországba, ahol azonnal letartóztatták és koncepciós perekben többszörösen el is ítélték.

A temetésén Putyint gyilkosnak nevező, valamint háborúellenes jelszavakat skandáltak a megemlékezők. Az aktivista koporsóját kedvenc filmje, a Terminátor 2 zenéjére engedték le a földbe – írja a BBC.

Navalnij holttestét az orosz hatóságok egyébként sokáig a családjának sem akarták kiadni, és igyekeztek megakadályozni az ellenzéki nyilvános temetését is. Az aktivistától végső búcsút vett több nyugati ország, így az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország nagykövete is.

A közösségi médiában megjelent információk szerint a temetés után a rendőrség elkezdte őrizetbe venni a gyászolókat.

 

korriupcióellenes háború Alekszej Navalnij Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek